Journalister hotas i Nigeria

posted in: Nigeria | 0

Om den bisarra verkligheten som journalist i Nigeria. Reportage i Medierna i P1 den 14 april 2007.

► Hör reportaget om de nigerianska journalisternas vardag!

► Klicka här för att lyssna på hela Mediernas sändning den 14 april

Det är dags för val i Nigeria, Afrikas folkrikaste land, och många journalister är oroliga över vad som kommer hända med pressfriheten och demokratin efter valet. Nigeria är Afrikas folkrikaste land men en ny demokrati där fortfarande journalister fängslas och publicerar du ”fel” story så får du sparken eller blir kanske till och med kidnappad.

Slagorden ekar högt i Owerri när det regerande partiet Peoples Democratic Party, PDP rullar in med sitt turnétåg. Hundratals – kanske tusentals männsikor i färglada dräkter med banderoller och en oändlig ström av svarta glänsande stadsjeepar besöker stad efter stad.
I dag är det delstatsval och om en vecka är det presidentval i Nigeria – Afrikas folkrikaste land.

The Punchs chefredaktör Yusuf Alli Tajudeen.
The Punchs chefredaktör Yusuf Alli Tajudeen.

Officielt blir det här det tredje demokratiska valet som hålls i Nigeria efter att militärendiktaturen lämnade över makten 1999.
Många är hoppfulla inför framtiden trots att folk blir fängslade utan rättegång och korruptionen, är bland de högsta i världen. Överallt betalas det ”dash”. Alltså mutor.

Inne på tidningen The Punchs redaktion råder febril aktivitet. Det är eftermiddag och journalisterna som vanligtvis inte brukar komma in till jobbet förrän vid tre-tiden sitter och skriver på sina artiklar.
Tidigare på dan har de varit ute och jagat sina stories.

The Punch är en av Nigerias största tidningar. De har fått kämpa i motvind länge. För drygt tio år sen stoppades tidningen helt i 18 månader efter en militärkupp. Seth Akintoye är tidningens nyhetschef…..

Reportaget gjort i samarbete med Mikael Funke.

SvD:s radiokrönika kommenterade reportaget i Medierna. Läs krönikan som PDF här!

Samlingssida med alla reportage från Nigeria