Det tama lejonet – om fusk i naturfilm

posted in: Sverige, USA | 0

Medierna i P1: Naturfilmaren Chris Palmer har fått nog av fusket i sin bransch: av tama djur som får spela vilda och om oetiskt beteende, av ljud som är gjort i studio, av att många inte tycks bry sig om djuren dom filmar.

– Om du ser närbilder på stora karismatiska rovdjur så är chansen stor att det är ett tamt djur som kommer från en djuruthyrare och som tagits ut i naturen bara för inspelningen, säger han.

Onaturlig naturfilm by Medierna

Reportaget sändes i Medierna i P1 den 8:e januari och följdes upp med ett studiosamtal med naturfilmaren Erik Börjesson som varit med och filmat bioaktuella mastodont-naturfilmen Oceans.

Sibirisk tiger går att hyra för en dag om man behöver en i en scen i sin naturdokumentär. Foto: Wikimedia Commons, tigerns på bilden kommer från ett zoo.
Sibirisk tiger går att hyra för en dag om man behöver en i en scen i sin naturdokumentär. Foto: Wikimedia Commons, tigerns på bilden kommer från ett zoo.

Hur går det till bakom kulisserna i en filmgenre som lever på att sälja drömmen om det vilda? Naturfilmer på teve och bio tar oss med till fantastiska världar som få av oss någonsin kommer att besöka i verkligheten. I en vild och otämjd natur står vi öga mot öga med de stora rovdjuren eller följer insekter in i deras sängkammare. Men hur mycket av det här är egentligen sant? Den amerikanska naturfilmaren Chris Palmer som själv producerat mer än 300 timmar naturfilm, fick nog av vad han kallar ett fuskande i naturfilmsbranschen och skrev en bok där han avslöjar hur det egentligen går till i en bransch/ filmgenre som lever på att sälja drömmen om det vilda.

Mitt reportage sändes i Medierna i P1 lördagen den 8 januari 2011.