Den dubbla förbannelsen

posted in: | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=310 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff ]

P4 Dokumentär Korrespondenterna: Få saker väcker så starka reaktioner som vit hud på en svart människas kropp. På landsbygden i Tanzania i östra Afrika är många vidskepliga och ofta ses albinos inte som människor utan som spöken och gengångare. 2007 och 2008 exploderade fördomarna och mer än 60 personer med albinism mördades. Samtidigt innebär Afrikas brännande sol att den vita huden blir en dubbel förbannelse.

Lyssna: Den dubbla förbannelsen

Barn med albinism i Bukoba i Tanzania
Barn med albinism i Bukoba i Tanzania

I den här dokumentären träffar du bland andra 14-årige Severin som bor på ett barnhem för barn med albinism. Många barn i Tanzania som saknar pigment överges nämligen av sina föräldrar. 
Albinism är en ärftlig genetisk defekt och den är mer än tio gånger så vanlig i Tanzania som i Sverige. 2007 och 2008 exploderade fördomarna och mer än sextio personer med albinism mördades. Bakom de flesta av morden låg traditionella medicinmän på jakt efter albino-kroppsdelar att använda i tillverkningen av magiska mediciner.
Mordvågen har ebbat ut, men fördomarna finns kvar och tusentals albinos lever fortfarande i skräck om att mördas eller attackeras. Under Afrikas brännande sol blir den vita, känsliga huden en dubbel förbannelse. De allra flesta personerna med albinism får nämligen tidigt hudcancer och dör innan de fyllt 30.

P4 Dokumentär Korrespondenterna handlar om den dubbla förbannelsen att ha albinism i Afrika. I dokumentären möter vi bland annat en traditionell medicinman – representant för den yrkesgrupp som anklagas för att ligga bakom morden. Vi möter också personer med albinism som överlevde attackerna och alla de som kämpar för att fördomarna ska försvinna.