Årskrönika 2020

posted in: | 0

MARS. I granskningen Avfallspyramiden visar jag hur det i sopsammanhang så utskrattade Italien nu gått om Sverige i sopsortering. I Italien slås rekord på rekord i sopsortering och återvinning. Nu kan till och med fullskitna blöjor återvinnas. I Sverige däremot står utvecklingen och stampar. Orsaken till det är att en lång rad kommuner istället satsat på att bygga anläggningar för att elda upp soporna. En dyr återvändsgränd, enligt kritiker, eftersom det bromsar utvecklingen mot ett cirkulärt samhälle och skapar stora koldioxidutsläpp.

MAJ. I två reportage granskar jag hur pandemin driver på utvecklingen mot ett övervakningssamhälle. Nya metoder för övervakning blir allt vanligare i kampen mot coronaviruset. Appar, mobildata och övervakningskameror ska skydda vår hälsa. Samtidigt varnar forskare för att vi befinner oss på ett sluttande plan på väg mot en övervakningsstat. Under pandemin har också de stora teknikbolagens makt ökat lavinartat. Tidigare ville de veta vad du klickar på. Nu vill de veta hur du mår. De är ute efter dina känslor och vad du tänker på. Tack vare coronakrisen kan de få veta det.

Foto: Side Walk Labs

JUNI. Två reportage om framtidens smarta stad. I Toronto i Kanada har Googles systerföretag Side Walk Labs planerat att bygga en helt ny stadsdel baserad på internet. Men de storstilade planerna har kantats av motgångar och anklagelser om att Google försöker privatisera stadsbyggnadsprocessen och skapa en ny plattform för att samla in ännu mer data om världens människor. I många andra städer i världen pågår istället en utveckling mot mer cykelvänliga städer – en utveckling som fått en rejäl skjuts framåt tack vare pandemin.

OKTOBER. Vattenfall planerar att bygga ett biomassakraftverk i Amsterdam. Men planerna har fått massiv kritik. Och nu anklagas de i domstol för att ha fuskat i tillståndsprocessen. Besök på plats i Amsterdam.

OKTOBER. Inför USA-valet visar jag i två reportage hur fyra år med en kroniskt ljugande president som gång på gång ignorerat fakta har drabbat det amerikanska forskarsamhället. Jag reder också ut bakgrunden till det republikanska partiets radikalisering och vad det betyder för klimatet.

NOVEMBER. Snabbt, beslutsamt, hårt. Om hur Nya Zeeland utrotade coronaviruset.

DECEMBER. Vattenfalls kolmonster Moorburg i Hamburg ska läggas ner! Efter bara sex år i drift. Orsak: dålig ekonomi. Att ett nästan nybyggt kolkraftverk läggs ner överraskar bedömare. Också reportage i Klotet om hur det rekorddyra kraftverket blivit en av Vattenfalls allra sämsta affärer någonsin.