Kritik mot EU-styrd forskning

posted in: | 0

Vetenskapsradions nyheter i P1: EU är världens största forskningsfinansiär och delar ut 50 miljarder euro mellan 2007 och 2013. Nu planeras ännu större satsningar. Om en månad lägger EU-kommissionen ett förslag om en kraftig ökning av gemenskapens forskningsbudget, och nyligen presenterades en plan för hur universitet och högskolor bör moderniseras. Men kritiker tycker att EU:s planer gör forskningen mindre fri.

Lyssna: VETENSKAP EU styr mer forskning KLAR/G


Bortpixlad reklam

posted in: Tyskland | 0

Medierna i P1: Sponsring blir allt vanligare inom idrotten. Arenor och lag byter namn, och inte minst sportutövarna själva är fulltecknade med loggor och reklambudskap. Genom teverutor och i bilder i pressen förs reklambudskapet sedan vidare – gratis, för annonsörerna, men utan att tidningarna får betalt.

På den tyska dagstidningen Die Tageszeitung har man fått nog. Sedan en tid är det stopp för all gratisreklam på sportsidorna – genom att pixla bort alla loggor i bilderna.

Lyssna: De pixlar bort reklamen


Den turkiske gästarbetaren fyller 50 år

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradion Historia i P1: Det har gått 50 år sedan de första turkiska gästarbetarna kom till Tyskland. Nu i slutet av oktober rullade ett första tåg in på spår 11 på Münchens järnvägsstation. Tåget kom hela vägen från Istanbul och ombord fanns hundratals förväntansfulla unga turkiska gästarbetare som alla drömde om att tjäna bra pengar i de västtyska industrierna. Det här blev startskottet på ett förhållande som inte alltid har varit så lätt.

Till Vetenskapsradion Historia

Lyssna: Vetenskapsradion: Historia


Finanskrisen slår mot norsk forskning

posted in: | 0

Vetenskapsradions nyheter: Nu drabbar finanskrisen även forskningen. På grund av börsnedgången har många forskningsfonder minskat i värde. I Norge har börsfallen lett till att regeringen nu lägger ner den nationella forskningsfonden, som byggts upp med hjälp av pengar från oljeutvinningen. Beslutet får hård kritik både från politiker och forskare.

Lyssna: Finanskrisen drabbar forskningen


De tyska plagiatjägarna

posted in: Tyskland | 0

Vetandets Värld i P1: Internet – Guttenberg: 1-0. Så sammanfattade en twitteranvändare det faktum att Tysklands försvarsminister i mars i år tvingades avgå efter att det framkommit att han klippt ihop hela sin doktorsavhandling från andra källor. Guttenberg nekade länge till anklagelserna, men tack vare frivilliga granskare som gick ihop på internet och ord för ord gick igenom ministerns avhandling och kunde visa varifrån han stulit sin text blev fusket till slut alltför uppenbart.

Granskningsmetoden har inneburit en revolution inom jakten på forskningsfusk och nu fortsätter granskningen av en rad andra avhandlingar.

Till Vetandets Värld

Lyssna: Lyssna på programmet: Nätaktivister avslöjar forskningsfusk och plagiat


Ineffektiva fuskjaktsprogram

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter: Fusk och plagiering blir allt vanligare på svenska högskolor, och högskolorna litar allt mer till datorprogram för att upptäcka fusket. Men oberoende tester visar att de här mjukvarorna hittar långt ifrån allt fusk. Plagiatforskaren Debora Weber Wulf i Berlin i Tyskland tycker att svenska högskolor litar för mycket på datorprogram för att avslöja plagiat.

Till vetenskapsradion Nyheter

Lyssna: Program för plagiattest fungerar dåligt