Musikarkeolog blåser liv i utdöda kulturer

posted in: Tyskland | 0

Sändes måndagen den 14 september 2009 i Vetandets Värld i Sveriges Radio P1.

► Hör tyske musikarkeologen Arne Adje Both blåsa i diverse bisarra instrument

Musikarkeologen Arne Adje Both
Musikarkeologen Arne Adje Both

Att som arkeolog inte bry sig om och studera gamla musikinstrument – det är som att betrakta ett folk som dövt och stumt – så resonerar den tyske musikarkeologen Arne Adje Both. Med hjälp av
tusentals år gamla instrument som är bisarrt formade som mytiska väsen och demoner från Amerika långt före spanjorernas ankomst, blåser han liv i utdöda kulturer.

Sedan mitten på 1800-talet har europeiska museer samlat på sig urgamla musikinstrument från olika expeditioner runtom i Amerika. Men instrumenten har sen mest glömts bort och legat och samlat damm i någon låda. Några verkligt seriösa försök att blåsa liv i dom har inte gjorts förrän först på senare år. Nu har man också med hjälp av datortomografi undersökt hur hur musikinstrumenten verkligen fungerar och är byggda.

Trögt med bistånd i Afghanistan

posted in: | 0

Reportage i Vetandets Värld i P1 om varför det är så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan. Sändes onsdagen den 2 september.

► Hör reportaget om skilda världar i Kabul

Varför är det så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan? Trots att enorma summor pengar pumpas in i landet så går det trögt med återuppbyggnadsarbetet. Säkerhetsläget gör det dyrt och krångligt och de utländska experterna gömmer sig bakom allt högre murar, men det går att arbeta på andra sätt också.