Tuppen etiskt problem för äggindustrin

posted in: | 0

ssssssVetandets värld i P1. Tuppar värper inga ägg. Därför dödas sju miljoner nykläckta tuppkycklingar varje år i Sverige. Nu söker forskare en väg runt äggindustrins etiska dilemma. Det finns en förhoppning att få slut på dödandet av tuppkycklingarna, men än så länge finns inget sätt att bestämma kön före kläckning. Forskarna vill utveckla teknik för mammografiundersökning av ägg för att kunna sortera bort tupparna. Ekologiska jordbruk i Tyskland satsar redan idag på en solidarisk äggskatt som kan bekosta tuppkycklingarnas uppväxt i stället för att avliva dem. En tredje väg är kostgjorda ägg som ett företag i Kalifornien nu storsatsar på.


Varannan påskkyckling dödas

posted in: | 0

Vetandets värld i P1. 3242839_2048_1152
Inom uppfödningen av värphöns dödas alla hankycklingar direkt efter kläckning. De gula kycklingarna som vi förknippar med påsktider anses inte duga till köttproduktion.

Börje Hjalmarsson är verkställande direktör på kläckeriet Gimranäs i Herrljunga. Redan som elvaåring började han att föda upp kycklingar. Då fanns hundratals kläckerier i Sverige. Med dagens storskaliga produktion finns bara två stora fabriker kvar.

Efter att de 40 gram lätta kycklingarna krupit ur sina ägg och torkat sina fjädrar hamnar de på ett löpande band. Där sorteras hankycklingarna bort, transporteras till ett gaskabinett och avlivas. Anledningen är att de inte kan lägga ägg och anses vara för dyra att föda upp för köttproduktion.

Reportage i Vetandets värld i P1.

Heta Linjen

posted in: | 0

P3 Dokumentär. I september 1982 samlas ett tusental unga i Rålambshovsparken i Stockholm. Under sommaren har de fått kontakt med varandra via den så kallade Heta Linjen. Det är tonåringar som hittat en metod att ringa gruppsamtal gratis över telenätet. Nu har man stämt träff via heta linjen. Men polisen oroas över de oplanerade sammankomsterna och kallar in piketstyrkan och hundpatruller.

Trots kritik så startar nu statliga Televerket snart officiella Heta linjer över hela landet – samtidigt som allt högljuddare kritiker pekar på att linjen kan kopplas till våldtäkter, spritlangning, knark och koppleri och att den bör stängas ned eftersom den är omoralisk.