Hamburg vill återkommunalisera kraftnät

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter. Statliga Vattenfall kan förlora de lönsamma el- och fjärrvärmenäten i Tysklands näst största stad Hamburg. Det efter att det i en folkomröstning i Hamburg igår blev ett mycket knappt ja till att staden från nästa år ska försöka köpa tillbaka näten från Vattenfall. Folkomröstningen gäller alla kraftnät: gas, el och fjärrvärme. Gasnätet ägs och drivs av Eon.

–> Reportage i Klotet i P1
–> Nyhet i vetenskapsradions sändningar

Omröstningen i Hamburg är en del av en våg av återkommunaliseringar av el- och gasnät som drar genom Tyskland, bra för både den tyska energiomställningen och kommuners ekonomi, enligt forskare, men dåligt för stora kraftbolag som Vattenfall.

Först efter en lång rösträkningsrysare stod det klart att kampanjen för att staden Hamburg ska försöka köpa tillbaka kraftnäten från Vattenfall vunnit. ”Vårt Hamburg, vårt nät”, jublades det på ja-kampanjens valvaka.

Även i Berlin, där Vattenfall också äger och driver kraftnäten, kommer en liknande folkomröstning att hållas i november, opinionsundersökningar pekar på att det även där blir ja till återköp.

Återköp är en bra affär för Hamburg, det hävdar forskarna Kurt Berlo och Oliver Wagner, båda från Wuppertalinstitutet för klimat, miljö och energi och som i 20 år forskat på återkommunalisering av el- och gasnät.

– I den meningen är energi en bra affär och man kan tjäna bra pengar på det i Hamburg, säger forskarna.


Tyskt 5-våningshus byggt helt i trä

posted in: | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=280 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff]
Vetenskapsradions nyheter. I tyskland har ett flerfamiljshus i fem våningar byggts helt i trä – utan lim, färg, plastskikt eller isolering. Istället för lim och spik hålls hela huset ihop av träpluggar som svällt fast och därmed gör konstruktionen stabil. Matthias Korff, som byggt huset och själv bor i det, hoppas nu att det ska hjälpa till att minska fördomarna om att trä inte duger som byggmaterial i höghus.

Hela konstruktionen består av 30 centimeter tjocka träplattor som satts ihop av korslagda gran- och furuplankor. De har sen bundits samman med hjälp av genomgående bokträpluggar som svällt fast så att plattorna blir ytterst stabila, helt utan lim och isolering alltså. Tekniken är inte ny, men det här är första gången den använts i ett så pass stort hus.