Robotrevolutionen i Japan 3/3

posted in: | 0

Reportageserie i tre delar i SR Vetandets Värld om utvecklingen av robotar i robottokiga Japan. Sändes måndag 9 november i P1. Del 3 handlar om de teknologier som just nu utvecklas för att göra framtidens robotar användbara.

► Lyssna på del 3 i serien om robotarna i Japan

De är snälla, söta, hjälpsamma – men oändligt dumma och klantiga. I Japan pågår arbetet för fullt med att göra robotarna smartare och smidigare. Men vilka är teknikerna som kan göra dem det då? I Vetandets värld idag tittar vi närmare på hur nästa generations robotar, som kan agera på egen hand, kommer att fungera.

Supersnabb robothand som kan fånga ett rått ägg i fritt fall utan att det går sönder.
Supersnabb robothand som kan fånga ett rått ägg i fritt fall utan att det går sönder.

Robotrevolutionen i Japan 2/3

posted in: | 0

Reportageserie i tre delar i SR Vetandets Värld om utvecklingen av robotar i robottokiga Japan. Sändes måndag 16 november i P1. Del 2 handlar om varför just japanerna är så tokiga i robotar.

► Lyssna på del 2 i serien om robotarna i Japan

I Sverige har vi julbocken i Gävle – en skapelse i halm som skadeglada pyromaner gör allt för att tända eld på. I Japan behandlas den mekaniska jätten som en gud. Inte i något annat land är robotar så populära som i Japan. I Vetandets värld tar vi reda på varför det är så. Och vad japanerna tänker om ett framtida samhälle där robotar och människor lever sida vid sida?

Serieroboten Gundam i verkliga livet - 18 meter hög
Serieroboten Gundam i verkliga livet - 18 meter hög

Robotrevolutionen i Japan 1/3

posted in: | 0

Reportageserie i tre delar i SR Vetandets Värld om utvecklingen av robotar i robottokiga Japan. Sändes måndag 9 november i P1. Del 1 handlar om hur robotarna förväntas förändra samhället de kommande åren.

► Lyssna på del 1 i serien om robotarna i Japan

Den senaste par åren har det varit gott om artiklar och filmer på nätet som visar robotar som utfört handlingar de inte klarade tidigare. En robot som kan simma som en fisk, robotar som arbetar i team och hakar i varandra för att bli till en större robot och robotar som lagar sig själva – eller robotar som kan iaktta människor och apa efter det vi gör. Ofta är det japaner som står bakom de nya framstegen. Men vad kan robotarna göra för nytta oss människor – förutom att kittla fantasin?

Att vara eller icke vara - robotkranium
Att vara eller icke vara - robotkranium