Vattenfalls litteraturfestival smutskastar konkurrenter

posted in: | 0

Kulturnytt i P1. Under slutet av april pågår energibolaget Vattenfalls läsdagar i Hamburg, en veckolång litteraturfestival där flera svenska författare deltar, och som som burit det statliga svenska bolagets namn sedan 2006. Men nu har litteraturfestivalen hamnat i blåsväder. Anledningen är att organisatören bakom Vattenfalls festival smutskastat en annan litteraturfestival som pågår samtidigt, och som lyft fram energibolagets miljöskadliga verksamhet.

Inslag i Kulturnytts sändningar.

Lyssna: Vattenfalls litteraturfestival smutskastar konkurrenter


Radio mot folkmord

posted in: | 0

Medierna i P1. I april för 19 år sedan användes radiosändningar i rwandiska stationen RTLM för att piska upp en stämning och ett hat som ledde till folkmordet mot tutsier. Receptet var en förförisk blandning av musik, humor och hat. Men radio kan också användas för att bygga demokrati. I både Rwanda och grannlandet Demokratiska republiken Kongo drivs med pengar från bistånd och FN-systemet projekt för att få medier att spela en positiv roll. Reportage i Medierna i P1 tillsammans med Peter Bjurbo.

Lyssna: Aldrig mer – nu ska radion MOTVERKA folkmord

Solenergi når grid parity i flera länder

posted in: | 0


Klotet i P1. Solceller har nu blivit så billiga att de i flera länder i världen är lönsamma att sätta upp helt utan subventioner. Det gäller till exempel Italien, Indien, Mexiko, Kina, Spanien och delar av USA enligt nya rapporter. Nästa år beräknar Deutsche bank att även södra Tyskland når lönsam solkraft utan bidrag, sk ”Grid parity”. Reportage i Klotet i P1.

De senaste månaderna har flera investeringsbanker släppt rapporter där de skriver att det i soliga länder som Italien, Indien, Mexiko, Kina, Spanien och delar av USA nu är möjligt att bygga kommersiella solcellsanläggningar utan subventioner. Det här kallas för ”grid parity”, när solel är lika billigt eller billigare att producera än konventionella elkällor som kol och kärnkraft.

Det är två länder som legat allra främst i den här solenergirevolutionen. Dels Kina som lyckas producera så billiga solceller att de flesta konkurrenterna i Europa gått i konkurs. Dels Tyskland som via miljardsubventioner drivit på solcellsmarknaden, men också elpriset för de tyska strömkonsumenterna.

Kostnaden för att finansiera de 1,3 miljoner solcellsanläggningarna och annan förnybar energi har lämpats över på elkunderna som via en särskilt avgift betalar 35 öre per kilowattimme på toppen av sin elräkning. En kostnad som dock bara är en bråkdel av stigande kostnader för kol och olja de senaste åren. För att bromsa den snabba utbyggnaden har tyska politiker sagt att det gäller att snabbt dra i ”Der Strompreisbremse” – elprisbromsen.

Lyssna: Solrevolution i Tyskland o Spanien

Samtal i Studio 1 om allt billigare solceller

posted in: Tyskland | 0

Medverkan i Studio 1. Att producera el genom solceller har i vissa länder blivit så billigt att det kan gå runt utan subventioner. Det gäller soliga länder som till exempel Italien, Indien, Mexiko, Kina och Spanien, men kan även bli verklighet i det lite mindre soliga Tyskland redan nästa år enligt beräkningar från flera investmentbanker. Samtal i Studio 1 med anledning av Klotet-reportage.

Lyssna: Att producera el genom solceller har i vissa länder blivit billigt