Drömmen om ESS

posted in: Sverige | 0

Vetandets Värld i P1: I maj är det tre år sedan beskedet kom om att Lund får bygga den europeiska neutronforskningsanläggningen ESS, som förenklat kan kallas ett mångsidigt supermikroskop för att studera material på atomnivå. Men vad har hänt sedan dess? Först nästa år är det tänkt att själva byggandet av 15-miljarderskronormaskinen ska komma igång och det kommer att ta mer än 10 år innan den blir helt klar. Men redan nu så förbereder sig forskarsamhället för vad de kommer att använda maskinen till. Reportage i Vetandets värld.

Lyssna: Vetandets värld : Drömmen om ESS


Symfoniorkestern i kaosets Kinshasa

posted in: Kongo Kinshasa | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

P2 Dokumentär: Det här är berättelsen om symfoniorkestern i ett av världens allra fattigaste länder – Demokratiska Republiken Kongo. I kamp med gatans oväsen, lamslagna transportsystem, ständiga strömavbrott och, såklart, Kongos egen musikskatt, satsar Armand på att bygga upp Kinshasas symfoniorkester. Dokumentären är gjord tillsammans med Peter Bjurbo.


Den tama gorillan

posted in: Kongo Kinshasa | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]
Vetandets Värld i P1: Av världens alla människoapor är det bergsgorillorna i östra Afrika som är allra mest hotade, akut hotade enligt Artdatabanken. Bara 780 gorillor finns kvar i de otillgängliga bergsområden där länderna Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo möts. Kanske kan ekoturism vara räddningen, men det är ett tveeggat svärd. Reportage i Vetandets värld i P1.


Forskarna planerar för ESS i Lund

posted in: Sverige, Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter i P1: Den har inte börjat byggas än, jätteforskningsanläggningen ESS i Lund, men förberedelserna inom forskarsamhället för vad den skall användas till mer i detalj pågår för fullt. På en konferens i Berlin har hundratals forskare från olika länder och discipliner samlats för att diskutera vilka instrument som ska kopplas in till ”neutronkanonen”.

Lyssna: 30 gånger så bra bilder med ESS


Varmare klimat kan hota bergsgorillor

posted in: | 0

Vetenskapsradions nyheter i P1: Klimatförändringar i höglandsskogar i centrala Afrika kan få svåra konsekvenser för de akut utrotningshotade bergsgorillor som lever där. Det menar forskare som oroas över förändringar som redan skett i växtligheten och därmed i gorillornas tillgång till mat.

Lyssna: Gorilla hotas av varmare klimat


I Rwanda förbereds ett kunskapssamhälle

posted in: Rwanda | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]
Vetandets värld i P1: I folkmordet i Rwanda 1994 mördades inom loppet av tre månader 800 000 människor. Våldsvågen slog också hårt mot landets bildade elit – många forskare mördades eller flydde landet för att aldrig komma tillbaka. Nu talar alla om en renässans i Rwanda och om att bygga ett nytt kunskapssamhälle. Reportage i Vetandets värld.


Afrikansk forskning växer

posted in: Kongo Kinshasa | 0

Vetenskapsradions nyheter: Trots stora brister i resurser växer forskningssatsningarna i Afrika. De senaste sju åren har antalet publicerade artiklar på kontinenten fördubblats. Varje år blir det mer och mer, säger Professor Wilson Parawira som arbetar med att stötta publiceringen av vetenskapliga resultat på KIST-universitetet i Rwandas huvudstad Kigali.

Lyssna: Ekonomin begränsar ännu större satsningar för forskningen


Forskning i världens fattigaste land

posted in: Kongo Kinshasa | 0

Vetandets Värld i P1: Hur är det att forska i världens fattigaste land? Vetandets värld reser till Demokratiska republiken Kongo och huvudstaden Kinshasa. 1960, året då Kongo blev självständigt från kolonialmakten Belgien var landet det mest industrialiserade efter Sydafrika med en avancerad gruvnäring, flera påkostade universitetscampus och till och med en kärnforskningsanläggning. Men sedan dess har det gått utför och utför och utför. Reportage i Vetandets värld.

Lyssna: Vetandets värld