Sidenvägen på räls

posted in: | 0

Den har kallats för den nya sidenvägen – järnvägslinjen som ska byggas mellan Istanbul i Turkiet och Baku i Azerbaidsjan.

Reportage för Konflikt i Sveriges Radio P1.

► Följ med på de redan idag befintliga järnvägslinjerna i Kaukasus och hör visionärerna som drömmer om den nya sidenvägen

Hit - till Baku vid Kaspiska havet - är det meningen att tågen ska kunna rulla från Istanbul i Turkiet.
Hit - till Baku vid Kaspiska havet - är det meningen att tågen ska kunna rulla från Istanbul i Turkiet.

Om järnvägen blir verklighet så kan den i förlängningen också bli en alternativ väg mellan Kina och Europa. Projektet drivs av länderna i regionen och utan EU:s och USA:s stöd. Drömmen är att precis kamelkaravanerna för tusen år sedan ta den kortaste vägen mellan Kina och Europa och därmed bli ett alternativ till den transsibiriska järnvägen.

Andra reportage från Kaukasus

De nya sexslavarna

posted in: Nigeria | 0

Reportage om trafficking från Nigeria. Sändes i Sveriges Radio P1 Kaliber den 22 april 2007

► Följ med till Benin City i Nigeria på vår jakt efter människohandlarna

Blessing - en ung kvinna som lurades till Europa.
Blessing - en ung kvinna som lurades till Europa.

På paradgatan Karl Johan i Norges huvudstad Oslo är varannan prostituerad numera från ett enda land – Nigeria. Det handlar om en ny ström av traffickingoffer som har Sverige som transitland – med kvinnor som luras och tvingas in i prostitution. Långt borta från maffian i Ryssland och Östeuropa växer ett helt annat kriminellt nätverk fram. Styrt från Nigeria med kvinnliga hallickar som med hjälp av hot och vodooo håller tjejerna i schack.

– Hello, how are you, where are you from? ropar en kvinna till oss.

– Sweden, svarar vi.

– Oh, Sweden, Sweden is very nice. Yes, good massage, good sucking, good fucking.

Varje kväll är det mellan 70 och 100 prostituerade som ger sig ut i området kring Karl Johan. Den här kvällen är det kallt, klockan är runt tio och tjejerna står på bakgatorna och huttrar, men när man går förbi vaknar de till och tar varje tillfälle i akt att berätta vad de har att erbjuda.

Men vilka är de då? Människohandlarna. Kvinnorna vi pratar med i Oslo vill inte berätta någonting om nätverken bakom. Så vi söker svaret i Nigeria – 600 mil från Oslo….

Reportaget gjort i samarbete med Mikael Funke.

Ämnet har fått stor uppmärksamhet i norska medier. En vecka efter att vårt reportage sänts i SR:s Kaliber så sändes det även i norska NRK:s Radiodokumentaren.

Läs mer här om uppföljningen ett år senare i Kaliber den 1 juni 2008

Samlingssida med alla reportage från Nigeria

Den digitala soptippen

posted in: Nigeria | 0

Mängder med elektroniskt avfall från Europa och USA dumpas varje år i Nigeria. Reportage i Vetandets Värld i P1 den 16 april 2007 och dessutom som nyhet samma dag.

► Lyssna på reportaget om dumpningen av farligt avfall i Lagos i Nigeria

► Lyssna på nyheten om dumpningen av farligt avfall

Marknad med begagnade datorer i Lagos, Nigeria.
Marknad med begagnade datorer i Lagos, Nigeria.

Trots att det är förbjudet så skeppas varje år tusentals ton gamla datorer från EU och Sverige till Lagos i Nigeria. Billiga datorer för ett Afrika som försöker hänga på IT-boomen, säger exportörerna, men i själva verket är större delen av datorerna skrot och eldas upp med stora miljöproblem som följd.

Samtliga EU-länder, inklusive Sverige, har skrivit under Baselkonventionen, vilket innebär ett totalförbud mot export mot giftigt avfall till tredje världen. Men på Västafrikas största marknad, utanför Lagos i Nigeria, trängs datorer, skärmar, tangentbord och möss – uttjänta datorer som västvärlden inte längre vill ha.

Det handlar om minst 200 000 datorer i månaden som dumpas i Lagos, fulla med flamskyddsmedel och plast.

– 75% av alla datorer som Europa och USA exporterar till Afrika går inte att använda. Det mesta måste slängas på soptipparna, säger Jim Puckett som arbetar på Basel Action Network, en organisation som jobbar för att Baselkonventionen ska efterlevas…..

I samarbete med Mikael Funke.

Reportaget nominerades till Röda Korsets journalistpris 2008

Under 2008 producerade jag och Mikael Funke en specialrapport för Kemikalieinspektionen med utgångspunkt i vårt reportage. Rapporten kan du hämta hem och läsa här!

Samlingssida med alla reportage från Nigeria

[nggallery id=15]

Stjärnglitter i Nollywood

posted in: Nigeria | 0

Nollywood är Nigerias filmindustri som sägs vara världens tredje största efter Hollywood och Bollywood. En enorm mängd filmer spelas in. Och det går undan.

Reportage i Sveriges Radio P4 Kombi i april 2007.

► Klicka här för att hänga på till Nollywood!

Lagos. Nigeria. Vi är i de rika delarna av stan och långt bort från slummen.
På gården ligger det stora filtar utvikta, ovanpå ligger inplastad rekvisita och kläder… Det här är en helt vanlig dag i Nollywood.

– We have good stories, säger Emeka Duru, producent. Han berättar att filmen handlar om två nära vänne. Angel är framgångsrik och förmögen. Hennes vän Immaculate är fattig och avundsjuk och hon gör allt för att gå bakom ryggen på Angel för att komma åt hennes framgång och förmögenhet.

– I´m playing the role of angel, säger Rita Domnic, en av de största stjärnorna i Nollywood. Just nu sitter hon och blir sminkad ute på gården tillsamman med de andra.

Regisörren Moses Ebere gör sig redo för ytterliggare en scen. Vi är i ett vardagsrum och i en zebramönstrad soffgruppp sitter Angel med en annan kvinna, tillsammans ska de göra upp hur de ska hämnas på Emachulate.
Det är fullt med människor i rummet och bara några få av dom verkar ha en riktig uppgift att utföra. Kameramannen gör sig redo medan ljudteknikern sträcker fram en lång stav med en fasttejpad mikrofon längst fram.

Det är ofta pengar det handlar om i Nollywood- filmerna. Det är den Nigerianska drömmen om att bli framgångsrik och tjäna dom stora pengarna och leva ett liv i lyx och flärd.

Annars berör filmerna frågor som är aktuella i Afrika såsom Aids och korruption och det görs också en del gangsterfilmer. Sen finns det också en del så kallade Epic-movies som beskriver den afrikanska historien och som ofta spelas in ute på landsbygden i byarna….

Reportaget är gjort i samarbete med Mikael Funke.

Vårt reportage om Nollywood i Dagens Nyheter hittar du här!

Alla reportage från Nigeria!

[nggallery id=12]

Journalister hotas i Nigeria

posted in: Nigeria | 0

Om den bisarra verkligheten som journalist i Nigeria. Reportage i Medierna i P1 den 14 april 2007.

► Hör reportaget om de nigerianska journalisternas vardag!

► Klicka här för att lyssna på hela Mediernas sändning den 14 april

Det är dags för val i Nigeria, Afrikas folkrikaste land, och många journalister är oroliga över vad som kommer hända med pressfriheten och demokratin efter valet. Nigeria är Afrikas folkrikaste land men en ny demokrati där fortfarande journalister fängslas och publicerar du ”fel” story så får du sparken eller blir kanske till och med kidnappad.

Slagorden ekar högt i Owerri när det regerande partiet Peoples Democratic Party, PDP rullar in med sitt turnétåg. Hundratals – kanske tusentals männsikor i färglada dräkter med banderoller och en oändlig ström av svarta glänsande stadsjeepar besöker stad efter stad.
I dag är det delstatsval och om en vecka är det presidentval i Nigeria – Afrikas folkrikaste land.

The Punchs chefredaktör Yusuf Alli Tajudeen.
The Punchs chefredaktör Yusuf Alli Tajudeen.

Officielt blir det här det tredje demokratiska valet som hålls i Nigeria efter att militärendiktaturen lämnade över makten 1999.
Många är hoppfulla inför framtiden trots att folk blir fängslade utan rättegång och korruptionen, är bland de högsta i världen. Överallt betalas det ”dash”. Alltså mutor.

Inne på tidningen The Punchs redaktion råder febril aktivitet. Det är eftermiddag och journalisterna som vanligtvis inte brukar komma in till jobbet förrän vid tre-tiden sitter och skriver på sina artiklar.
Tidigare på dan har de varit ute och jagat sina stories.

The Punch är en av Nigerias största tidningar. De har fått kämpa i motvind länge. För drygt tio år sen stoppades tidningen helt i 18 månader efter en militärkupp. Seth Akintoye är tidningens nyhetschef…..

Reportaget gjort i samarbete med Mikael Funke.

SvD:s radiokrönika kommenterade reportaget i Medierna. Läs krönikan som PDF här!

Samlingssida med alla reportage från Nigeria

Gustav von Rosen – Matbombaren

posted in: Nigeria | 0

Matbombaren. Om greve Carl Gustav von Rosens privata Afrika-krig i veckomagasinet Fokus den 11 april 2007.

Läs hela reportaget som PDF här!

Jag själv framför ett av de svenska flygplan som användes i Biafras gerillaflygvapen.
Jag själv framför ett av de svenska flygplan som användes i Biafras gerillaflygvapen.

För 40 år sedan bröt Biafra-kriget ut i Afrika. Teveapparaterna i de svenska vardagsrummen fylldes med bilder på barn med uppsvällda magar och myntade begreppet Biafrabarn. I det neutrala Sverige fick kriget mycket uppmärksamhet i och med de så kallade svenska semesterkrigarna med greve Carl Gustav von Rosen i spetsen. Frustrerad over den overksamma diplomatin tog han saken i egna hander och kastade sig in i ett krig som skördade två miljoner dödsoffer.

– Här rör det sig om 3000 människor om dagen som svälter ihjäl. Det är ingen diskussion om att världen måste väckas och göra en kraftig aktion för att vi inte efteråt ska säga att vi inget visste, säger flygkapten Carl Gustav von Rosen i en intervju med Sveriges Radio under inflygning till Biafra.

Mer om Biafrakriget och flygargreven von Rosen i Vetenskapsradion Historia.

Samlingssida med alla reportage från Nigeria

Kampen om Nigerias olja

posted in: Nigeria | 0

Nigeria skulle kunna vara ett av världens rikaste länder. Men det svarta guldet är som en förbannelse. Reportage i Konflikt i P1 den 7 april 2007.

► Hör reportaget om Nigerias lycka och olycka – dess olja

Nigeria har massor med olja men ändå står befolkningen i ändlösa köer för att få fylla på sina mopeder.
Nigeria har massor med olja men ändå står befolkningen i ändlösa köer för att få fylla på sina mopeder.

Nigeria är världens sjunde oljeproducent i produktion räknat. Ett land som haft potential för att vara ett Saudiarabien men som inte förmår förse sin egen befolkning med bensin eller elektricitet. Och det väcker befolkningens ilska. Dels mot den egna regeringen men också mot de utländska oljebolag som utvinner oljan. I det oljerika deltat i Nigeria kidnappades under januari i år lika många oljearbetare som under hela förra året. Men trots konflikten så fortsätter oljan att flöda. De enda som inte har någon olja är nigerianerna själva.

I samarbete med Mikael Funke.

Samlingssida med alla reportage från Nigeria