Peak Car – har bilismen nått sin topp?

posted in: USA | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

2004 var ett viktigt år i bilismens historia. Det var nämligen då, efter mer än 100 år av stadig tillväxt, som bilanvändandet började gå ner. Antalet kilometer som var och en av oss reser med bil – började minska i utvecklade länder i hela världen – från japan, till australien till england, USA och även i Sverige. Sen dess har trenden hållit i sig, visar forskning. Men varför åker vi allt mindre bil? Och vad får ett minskat bilåkande för konsekvenser för hur vi bygger och planerar våra städer?

Lyssna: Peak car Detroit

Reportage från Detroit i Klotet i P1.


Elskrot växande problem i Afrika

posted in: Nigeria, Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter i P1: Uttjänta elektroniska produkter från västvärlden som dumpas på soptippar i västafrika med stora miljöproblem som följd har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren. Nu visar en ny studie från FN:s miljöprogram UNEP att det allra mesta av elektronikskrotet, hela 85 procent, som landar på soptippar i Afrika kommer från den inhemska konsumtionen, alltså från afrikanska företag och konsumenter, och inte är ett resultat av dumpning från västvärlden.

Lyssna: Elskroten inte bara importerad

Läs mer på Vetenskapsradions hemsida


Miliser i östra Kongo på tillbakagång

posted in: Kongo Kinshasa | 0

P1 Morgon samt inslag i Ekot: I det konfliktdrabbade östra Kongo har miljontals människor dött till följd av strider mellan regeringstrupper och olika milisgrupper. Men nu tyder allt på att den största milisen i området, FDLR, blivit kraftigt försvagad vilket kan ge nytt hopp för den hårt drabbade civilbefolkningen. Reportage i samarbete med Peter Bjurbo, även i SR Ekot.

Lyssna: Försvagad milis i Kongo