Grekland fryser utbetalningar till ESA och Cern

posted in: Grekland | 0

Grekland fryser utbetalningarna av sina medlemsavgifter till de europeiska forskningsorganisationerna ESA och Cern. Akut pengabrist ligger bakom beslutet. Vasilis Maglaris är Greklands högsta ansvariga tjänsteman för forskningsfrågor och säger till Vetenskapsradion att han stoppar utbetalningarna tills den så kallade trojkan (EU, ECB och IMF) har beslutat om ytterligare nödlån för Grekland.

– Vi håller på pengarna, åtminstone tills vi fått ett positivt svar av trojkan.

Vasilis Maglaris, som nyligen tillträtt posten som chefstjänsteman för forskningsfrågor, kommer från universitetsvärlden där han, precis som alla forskare i landet, nyligen fick sin lön sänkt med 30 procent. I det sammanhanget säger han att det känns moraliskt felaktigt att betala ut tiotals miljoner euro av skattebetalarnas pengar till de här internationella samarbetena.


100 meter högt vindkraftstorn i trä

posted in: Tyskland | 0

Vindkraftverkstorn byggda i trä kan göra vindkraften både billigare och effektivare. Istället för ståltorn som är svåra att transportera så kan träplattor som monteras på plats användas. Den tekniken testas nu i Hannover i Tyskland där ett 100 meter högt vindkraftsverktorn i trä är på väg att färdigställas. Reportage i Klotet i P1.


Civila drönare allt vanligare

posted in: Tyskland | 0

 

Militären har utvecklat tekniken – nu kommer de civila modellerna

Snart kan du beställa pizza och få den levererad av en obemannad flygande robot. Det är ett möjligt framtidsscenario nu när civila drönare står inför ett genombrott. Det menar branschexperter och tillverkare på en av världens största flygmässor, ILA, i Berlin. Reportage i Vetenskapsradions veckomagasin.