Turist i Afghanistan

posted in: | 0

Minfält, talibaner och skjutglada säkerhetsstyrkor. Men det går att trotsa farorna i ett av världens farligaste länder och resa som turist. Afghanistan har ett rikt utbud att erbjuda den äventyrslystne turisten. I P3 Planet guidar Marcus Hansson bland buddhor, storslagna landskap och märkliga grottor.

Sändes i Sveriges Radio P3 Planet den 13 juli.

► Hör reportaget om att vara turist i ett av världens farligaste länder

Det finns en Lonely Planet från 2007 över norra Afghanistan och ett fåtal turister söker sig dit varje år. De flesta är hjälparbetare på grönbete efter att ha suttit inlåsta på ambassader i Kabul. Landet har en hel del att erbjuda. P3 Planets korre Marcus Hansson har rest i Afghanistan….

Alla reportage från Afghanistan

Rysk pansarvagn som står och rostar vid infarten till Bamiyandalen
Rysk pansarvagn som står och rostar vid infarten till Bamiyandalen

Svenska poliser i Afghanistan

posted in: | 0

Reportage om den svenska polisinsatsen i Afghanistan. Sändes i Studio 1 i Sveriges Radio P1 den 6 juli.

► Lyssna på reportaget!

Kriget i Afghanistan går inte att vinna militärt. Det får vi höra allt oftare. Därför har nu utbildningen av afghanska poliser fått allt större uppmärksamhet. Idag är 230 poliser från hela Europa på plats för att utbilda afghanska kolleger. Sveriges bidrag är sex polismän i Afghanistan. Men det EU-ledda utbildningsprogrammet har fått kritik för att vara ineffektivt och för att inte vara rustade att klara uppgiften. Studio 1 följde med de svenska poliserna i Mazar i Sharif i Afghanistan på en arbetsdag.

Ulf Strahl som är chef för de svenska poliserna i Afghanistan.
Ulf Strahl som är chef för de svenska poliserna i Afghanistan.