Forskning för tryggare trängsel på konserter

posted in: | 0


Vetenskapsradions nyheter. Så här i sommartid är det många som går på konserter och får smaka på trängseln framme vid scenen. Och med tusentals åhörare kan det gå snett och leda till att personer kläms ihjäl eller skadas. Men trots riskerna så är kunskapen om när trängsel uppstår i en folksamling och hur stor kapacitet en anläggning verkligen klarar av dålig. Ett tyskt forskningprojekt vill nu ändra på det – bland annat genom ett rekordstort experiment där mer än 600 personer stängdes in i trånga utrymmen. Nyhetsinslag för vetenskapsradions nyheter.

Det här experimentet är en del av en stor tysk satsning på så kallad civil säkerhetsforskning – med målet att minska skador i samband med stora folksamlingar. Många minns olyckan sommaren 2010 då 21 ungdomar klämdes till döds i en gångtunnel i staden Duisburg i samband med technofesten Love Parade – mycket på grund av att organisatörerna hade underskattat behovet av plats.


Tysk centrifug ska förbättra rymdvistelse

posted in: | 0
Den nya kortarmscentrifugen på Envihab i Köln

Vetenskapsradions nyheter. En centrifug som skapar konstgjord gravitation på den internationella rymdstationen ISS skulle kunna bespara astronauter flera timmars ansträngande träning varje dag. Hittills har centifruger varit för stora för att kunna skickas ut i rymden, men nu hoppas tyska rymdforskare att en liten och kompakt centrifug i framtiden kan bli verklighet, tack vare en ny forskningsanläggning för rymd- och flygmedicin i Köln. Reportage från invigningen av Envihab.


Supermikroskop ska ”filma” kemiska processer

posted in: | 0

Vetenskapsradions nyheter. Om några år hoppas forskare kunna fånga på film hur enskilda molekyler och till och med atomer interagerar med varandra. Förutsättningen för det är så kallade frielektronlasrar, ett slags supermikroskop som kan blicka in i materians allra innersta. I Hamburg i Tyskland pågår byggandet av den första stora frielektronlasern i Europa, och där svenska forskare bygger flera viktiga delar. Projektet, som är ett av de allra största forskningsatsningarna i Europa, med en prislapp på tio miljarder kronor, nådde förra veckan en viktig milstolpe i och med att grundkonstruktionen blev klar.