Intervju med Nancy Dupree

posted in: | 0

Afghanistankännaren Nancy Hatch Dupree vill ge afghanerna tillgång till böcker. Vad är det annars för mening med att lära dem läsa? I fokus-intervju i Sveriges Radio P1 med en av världens främsta kännare av Afghanistan. Sändes den 20 augusti 2009 (valdagen i Afghanistan)

► Hör Nancy Dupree berätta om sin syn på valet i Afghanistan och om vikten av böcker

Afghanistankännaren Nancy Hatch Dupree vill ge afghanerna tillgång till böcker
Afghanistankännaren Nancy Hatch Dupree vill ge afghanerna tillgång till böcker

Afghanistankännaren Nancy Hatch Dupree vill ge afghanerna tillgång till böcker. I jättelika projekt får hundratusentals afghaner lära sig läsa – men ofta saknas det böcker och ansträngningen blir meningslös. För utan böcker har de snart glömt bort hur man läser. Den som säger det är ”afghanistans farmor”, 83 år gamla Nancy Hatch Dupree, arkeolog, författare, kulturvetare och afghanistan-kännare sedan mer än 40 år och som bor i Kabul. Nu kämpar hon för att de afghaner som just lärt sig läsa ska få tillgång till böcker.

Alla reportage från Afghanistan

Trögt med bistånd i Afghanistan

posted in: | 0

Reportage i Vetandets Värld i P1 om varför det är så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan. Sändes onsdagen den 2 september.

► Hör reportaget om skilda världar i Kabul

Höga murar mellan västerlänningar och Afghaner försvårar arbetet i Afghanistan.
Höga murar mellan västerlänningar och Afghaner försvårar arbetet i Afghanistan.

Varför är det så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan? Trots att enorma summor pengar pumpas in i landet så går det trögt med återuppbyggnadsarbetet. Säkerhetsläget gör det dyrt och krångligt och de utländska experterna gömmer sig bakom allt högre murar, men det går att arbeta på andra sätt också.

Det här Vetandets värld handlar om det man kallar återuppbyggnaden av Afghanistan – och varför det går så trögt – de senaste åtta åren har minst 250 mijarder kronor pumpats in i bistånd – men resultaten är få. Afghanerna tycker att det går för långsamt.

De som är här för att leda återuppbyggnaden är en grupp människor som lite slarvigt kallas för The Internationals – de internationella – det är de tiotusentals experter, biståndsarbetare, ambassadpersonal och rådgivare som kommit hit de senaste åren – välutbildade och välbetalda i ett av världens fattigaste länder. Nästan alla de internationella lever ett liv helt vid sidan av det normala samhället. När man går runt på gatan som en vanlig afghan, så ser man inte till utlänningarna, trots att det finns massor av dom här. Det enda man ser är höga murar och taggtråd, och avspärrade vägar – någonting som blivit mycket impopulärt bland kabuls befolkning.

Alla andra reportage från Afghanistan

Tuffa villkor när EU utbildar poliser

posted in: | 0

Artikel i Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont nr 3/09 om de svenska poliserna i Afghanistan som är utsända av EU och inte som det tidigare alltid varit av FN.

Utdrag ur reportaget:

– För första gången så är vi nu fler svenska poliser i EU-tjänst än i FN-tjänst, säger Ulf Strahl.

Till vardags jobbar han på Göteborgspolisen. Nu sitter vi på varsin ranglig stol i ett svettigt klassrum i polishus nummer fem i Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. Runt ett stort bord trängs 20 afghanska poliser i olika åldrar. Alla är män. De stirrar koncentrerat på Ulfs kollega Mikael Hedin från Uppsalapolisen som håller i dagens lektion: ledarskap.

– Alla i ett team måste dela med sig av information till de andra, säger Mikael.

Översättaren översätter. Poliserna antecknar. Ulf Strahl är chef för de sex svenska poliserna i Afghanistan som är del av EU:s polismission EUPOL. Ulf har 25 års erfarenhet av polisutbildning utomlands, i början alltid under FN-flagg, på senare år allt oftare i EU-regi. Efter talibanernas fall 2001 hamnade frågan om att förbättra landets polis långt ner på dagordningen…

Alla reportage från Afghanistan.

Tidningen som PDF här.

Mikael Hedin från Uppsalapolisen utbildar kolleger i Afghanistan.
Mikael Hedin från Uppsalapolisen utbildar kolleger i Afghanistan.

Reportage från Afghanistan

posted in: | 0

I maj – juni 2009 var jag på reportageresa i Afghanistan och besökte bland annat Kabul, Mazar i Sharif och Bamiyan-dalen. Reportage från resan finns samlade här.

Återuppbyggnaden av buddhastatyerna i Bamiyandalen
Räddningen av gamla stan i Kabul
Svenska poliser i Afghanistan
Tuffa villlkor när EU utbildar poliser
Afghanistans första nationalpark
Trögt med bistånd i Afghanistan
Intervju med Afghanistankännaren Nancy Dupree
Turist i Afghanistan