1# Naken på nätet

posted in: | 0

► Naken på nätet – om integritet och öppenhet på nätet

I Naken på nätet handlar det om integritet och öppenhet på nätet. Vad är det som är så farligt med lite partybilder? Eller att blogga om sina sjukdomar och one night stands? Är det inte fantastiskt att alla får veta allt om alla? Eller kommer vi att ångra oss om några år? Programledare Johan Thorstenson och Karin Adelsköld. Gäster i studion: Joakim Jardenberg, Cissi Wallin och Kristoffer Gunnartz.

2# Bloggbävning på nätet

posted in: | 0

► Bloggbävning på nätet – om bloggarnas betydelse

I vårt andra program, Bloggbävning på nätet, kliver vi in i bloggosfären och frågar oss varför bloggarna fått så stor makt. Diskussionen kretsar kring begreppet sociala medier. Ungefär 1,8 miljoner svenskar loggade in på sin facebook den senaste månaden. Vi pratar om det som förutspås bli nästa stora trend – mikrobloggar. Programledare Johan Thorstenson och Karin Adelsköld pratar om bloggbävningar, bloggskalv och bloggkrig. Journalisten Sofia Mirjamsdotter och mikrobloggskaparen Jonas Lejon deltar i diskussionen.

5# Wowandet på nätet

posted in: | 0

► Del 5 – WoWandet på nätet

WoWandet på nätet handlar om social gaming. Datorspel idag går inte ut på att sitta ensam och slåss mot en dum dator, utan om att agera tillsammans i grupp. Socialt spelande helt enkelt. Är vår tids föreningsliv ett socialt datorspel? Vad är det för möten som uppstår? Gäster: Lina Eklund som forskar på World of Warcraft och genusfrågor. Emma Karlsson som är hängiven World of Warcraft-spelare där hon är en liten dvärg som rider runt på en vit björn och till vardags i riktiga livet är DJ. Frank Campbell som är ansvarig för datorspelsföretaget Mindarks nätcommunity. Mindark står bakom Project Entropia som är ett svenskt spel med stora sociala möjligheter.

4# Döden på nätet

posted in: | 0

► Döden på Nätet – om livet efter detta på nätet.

Vad händer med vårt digitala eftermäle när vi går bort och hur kan en begravning på internet se ut? Gäster i studion är prästen Per Wilder från Svenska kyrkan och Agneta Lindell som är med och driver sajten minneslunden.se där man kan hedra den bortgångne genom att tända ett digitalt ljus. Bo Forslund från Fonus saknar en digital kyrkogård för hemsidor. POD:en innehåller även eftersnacket från studion efter att ordinarie programtid tagit slut.

3# Shopping på nätet

posted in: | 0

► Shopping på nätet – konsumentmakt 2.0

Internet skulle kunna göra oss till otroligt kloka konsumenter. Men har det blivit lättare eller svårare att shoppa i och med nätet? Om vi tar råd av andra som vi inte vet vilka de är eller styrs av känslor – är vi då inte ännu mer vilse i pannkakan? Bloggare, konsumentjournalister eller företag – vem ska man tro på? Gäster är: Elin Kling, modebloggare och modell. Martin Appel, konsumentjournalist på PC för alla. Tobias Basilius, grundare av omdömmessajten reco.se.

På Nätet

posted in: | 0

Under februari och mars arbetade jag som producent för programserien På Nätet i Sveriges Radio P1. Serien var i fem delar och handlade om det sociala livet på nätet. Ambitionen var att inte fastna i det tekniska utan att istället snacka om de relationer, möten och situationer som uppstår när man använder sociala funktioner på internet.

Förutom den gamla hederliga FM-utsändningen så sände vi även via direktsänd webbteve, en pionjärgrej inom Sveriges Radio. Se en av sändningarna här nedanför!

I vänsterspalten finns länkar till alla program i serien.

Neandertalarnas arvsmassa kartlagd

posted in: Tyskland | 0

Sändes i Vetandets värld den 13 februari 2009.

► Hör reportaget om arbetet med att kartlägga arvsmassan här.

Vår närmaste släkting är neandertalmänniskan som dog ut för 30 000 år sedan. Nu har en internationell forskargrupp, ledd av Svante Pääbo, för första gången lyckats återskapa neandertalarnas arvsmassa.

Detta har gjorts genom att undersöka miljontals små DNA-fragment från benbitar som hittats i grottor runtom i Europa.

Kartläggningen är en viktig milstolpe för förståelsen av hur människan utvecklats. Den som har lett projektet är svensken Svante Pääbo på Max Planck-institutet för evolutionär antropologi i Leipzig i Tyskland.

– Vi är så nära släkt med varandra att du kan vara närmare släkt med neandertalarna än med mig, säger Svante Pääbo.

Till Vetenskapsradions hemsida.

Blödarsjuka dödar kalvar

posted in: | 0

Publicerat i vetenskapsradions nyheter och som reportage i veckomagasinet den 17 april 2009.

► Lyssna på vetenskapsradions veckomagasin där reportaget om de blödande kalvarna är med.

Blödande kalv. Bilden tillhör kliniken för klövdjur vid Berlins Freie Universität.
Blödande kalv. Bilden tillhör kliniken för klövdjur vid Berlins Freie Universität.

En oförklarlig och dödlig sjukdom bland nyfödda kalvar skrämmer uppfödare i Tyskland. Kalvarna dör helt enkelt genom att de blöder rakt genom huden och genom minsta lilla sår. Hittills har man inte kunnat finna någon orsak till sjukdomen som dödat mer än 150 djur de senaste två åren.

– Sjukdomen yttrar sig som så att djuren plötsligt börjar blöda, och blödandet upphör inte, precis som hos blödarsjuka människor, och det skrämmer de drabbade lantbrukarna, framförallt för att blodet tränger ut genom själva huden, säger professor Kerstin Müller, veterinär på kliniken för klövdjur vid Berlins fria universitet.

Här till en artikel på samma ämne som jag skrivit för tidningen Jordbruksaktuellt.

Mer om reportaget i Vetenskapsradions veckomagasin på deras hemsida.

Äldre kan också bli smartare

posted in: Tyskland | 0

Intervju med hjärnforskaren Martin Lövdén i Vetandets värld den 9 april 2009

► Hör reportaget med Martin Lövdén

Att bli glömsk och trött i huvudet när man blir äldre kan delvis undvikas genom att träna hjärnan. Varför träningen är bra för hjärnan och vad som händer i huvudet när man tränar är något som hjärnforskaren Martin Lövdén vill ta reda på.

2006 tilldelades han det prestigefulla tyska Sofia Kovalevskaja-priset som ger unga forskare i början av sina karriärer möjligheten att sätta upp en egen forskargrupp. I Martin Lövdéns fall för att studera varför vi lär oss sämre när vi blir äldre och vad man kan göra åt det.

Neurologforskaren och psykologen Martin Lövdén

Länk till Vetandets världs hemsida.

Svensk man thailändsk kvinna

posted in: Sverige | 1

[smoothgallery iframe=1 width=470 height=280 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

P4 Dokumentär den 19 april : Svensk man thailändsk kvinna

Att ”hämta hem en thailändska” som det sägs ibland, är inte helt okej. Bertil, 63år och Aree, 51 år är ett av de där paren som det tisslas och tasslas om. De har varit gifta i snart 20 år och har massor med kompisar och släktingar som också är par där mannen är svensk och kvinnan thailändska.

Den här dokumentären handlar om fördomarna som möter svenskar och thailändare som lever tillsammans.

När jag först ringde Aree så suckade hon bara och ville inte ställa upp. Hon har redan blivit intervjuad otaliga gånger av studenter och forskare som skriver arbeten om hur det är att vara thailändsk kvinna i Sverige. Men hennes man, Bertil, var pratgladare och fick henne att ge med sig. Tillsammans berättar dom sin historia om hur de träffades och om hur de fogat ihop det tropiska Thailand med raggarbilarnas Östersund.

P4 Dokumentärs hemsida