Semesterkrigarna i Biafra

posted in: Nigeria | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

P3 Dokumentär: En orädd svensk greve, ett bortglömt krig i Afrika och svenska sportplan utrustade med pansarbrytande raketer. Det är ingredienserna i historien om operation Biafran Babies. 1967 bryter inbördeskrig ut i Nigeria. En av landets tre delstater har förklarat sig oberoende av tagit namnet Biafra. Nigerianska styrkor attackerar och snart är Biafra omringat. Svält bryter ut. Mat och vapen måste flygas in från grannländerna. Samtidigt som terrorbombningar skördar civila offer sprids bilderna av svältande barn över världen.

Carl Gustav von Rosen och de svenska semesterkrigarna


Tyska mobbare gömmer sig i Sverige

posted in: Tyskland | 0

Medierna i P1: I Tyskland har mobbning på nätet nått en helt ny nivå på skolor i hela landet, eftersom sajten ”I share gossip” erbjuder ett fullständigt anonymt klotterplank – som flitigt utnyttjas till att håna och förnedra elever. Sedan starten i januari i år har skolorna märkt av mer bråk och sämre stämning. I ett fall ledde skvallret till en svår misshandel av en 17-åring.

”Vi står bara upp för yttrandefriheten”, säger personerna bakom sajten I share gossip – som själva väljer att vara anonyma. Sajten har lett till en upprörd debatt i Tyskland och nu rasar föräldraföreningar, politiker och åklagare i Tyskland – och kräver att sajten ska stoppas. Men de står maktlösa – för servern – den finns i Sverige.

Lyssna: Svensk yttrandefrihet skyddar tyska mobbare