USA:s barriär skadar djurlivet

posted in: Mexico, USA | 0

USA håller just nu på att bygga en mur eller barriär på gränsen mot Mexiko. Enligt flera ekologer och andra forskare så skapar barriären ett stort ekologiskt problem och flera djurarter riskerar att utrotas. Sänt i Vetandets Värld i P1 i Sveriges Radio den 18 oktober 2007.

► Hör här reportaget om hur naturen blir lidande när barriären byggs

► Lyssna här på inslaget i Vetenskapsradions nyheter

Doktor Phil Rosen vid Universitetet i Arizonas School of natural rescources
Doktor Phil Rosen vid Universitetet i Arizonas School of natural rescources

Tillsammans med Mikael Funke reste jag flera gånger över gränsen och besökte både Tijuana och San Diego för att träffa forskare, bland andra Exequiel Ezcurra, museichef och föreståndare för Kaliforniens forskningscenter för biologisk mångfald.

Vi var även med när både särskilda polisenheter och medborgargarden for runt och spanade efter illegala invandrare från Mexiko.

Stålmuren byggs i omgångar längs den 314 mil långa gränsen. Den börjar redan på stranden i gränsstaden Tijuana vid Stilla Havet. Sen har den byggts i etapper – genom flera stora naturreservat och ökneområden.

På många ställen är den byggd med fem meter höga betongfyllda järnstänger fastgjutna i marken. På andra ställen har man dubbla och ibland trippla murar och stängsel – med taggtråd och varnande infraröda strålar flankerade av mobila upphissbara vakttorn.

Muren är långt ifrån färdigbyggd. Den har byggts i etapper just i de områden där många försöker ta sig över gränsen. Men det finns en vilja och en vision bland politikerna att muren snart ska färdigställas. Men varje etapp måste beslutas enskilt och än har inte alla beslut tagits.

Mer om reportaget på Vetandets Världs hemsida

Alla reportage från reportageresan till Mexico, USA och Guatemala!

Nyhetsinslaget på det här sidan tillhör Sveriges Radio och återges här endast som referens och arbetsprov.

Nobels oljeimperium i Baku

posted in: | 0

På en kulle i utkanten av Baku och med utsikt över Kaspiska havet ligger villa Petrolea – oljevillan. Det var härifrån bröderna Robert och Ludvig Nobel styrde det oljebolag som i slutet på 1800-talet kom att bli ett av världens största. Pengarna bakom nobelpriset kommer nämligen inte bara från Alfred Nobels dynamit…

► Lyssna här på reportaget om villa Petrolea som sändes i Sveriges Radio P1 Vetenskapsradion Historia den 4 oktober 2007

► Eller lyssna här på hela Vetenskapsradion historia den 4 oktober

Villa Petrolea i Baku, Azerbaidsjan
Villa Petrolea i Baku, Azerbaidsjan

I Baku idag minns folk fortfarande oljepionjärerna från Sverige – och kvar finns också Villa Petrolea – huset som utgjorde centrum för den nordiska kolonin i staden. Nu har villan renoverats och ska senare i år bli museum. Det ekar tomt i de stora, öde salarna i Villa Petrolea. Ali Baba, ja han heter faktiskt så, en flykting från Kriget i Nagorno Karabach, är säkerhetsman här, och visar runt i det som för drygt hundra år sen var bröderna Ludvig och Robert Nobels hem i Baku vid Kaspiska havet. Huset har precis blivit grundligt renoverat och det luktar angenämt fräscht av målarfärg och trädamm….

DN:s Radiokrönika skriver om mitt reportage från Baku.

Andra reportage från Kaukasus

[nggallery id=5]