Rivstart för tyska energiomställningen

posted in: | 0
Vindkraftsbygge i Schleswig-Holstein. Foto: Marcus Hansson

I flera reportage i SR:s miljöprogram Klotet den 9 februari berättar jag om hur Tysklands avstannade energiomställning nu ska få ny fart. Fram till 2030 ska mängden förnybar energi mer än fördubblas – något som får alla tidigare satsningar att blekna i jämförelse.

Att klimatfrågan fått ny fart i Tyskland beror inte bara på att landet fått en ny regering med grönare profil, utan också på att översvämningskatastrofen i Ahrdalen 2021 fortfarande är i färskt minne. En katastrof som kostade minst 135 människor livet och förstört infrastruktur för miljardbelopp. I ett av reportagen i Klotet besöker jag därför Ahrdalen för att se hur det går med återuppbyggnaden – och hur katastrofen ändrat människornas synsätt på arbetet att minska våra utsläpp.