Ryssland kan försena Janne Wallenius kärnreaktor

posted in: | 0

Utvecklingen av små modulära kärnreaktorer, SMR, har fått stor uppmärksamhet de senaste åren och av förespråkare lyfts fram som en lösning på kärnkraftindustrins stora problem att vara konkurrenskraftiga. I Sverige har KTH-professorn Janne Wallenius mångåriga arbete att utveckla en blykyld SMR-reaktor fått stor uppmärksamhet och även gett honom prestigefulla priser som exempelvis KTH:s innovationspris 2022. Projektet har även stöd på flera svenska universitet där miljonbelopp investerats i utvecklingen av blyreaktorn. Men i ett reportage för Vetenskapsradion På Djupet kan jag avslöja att Rysslands invasion av Ukraina nu satt en rejäl käpp i hjulet för planerna att inom tio år ha en blykyld reaktor i Sverige. Helt avgörande materialprover sker nämligen i samarbete med dotterbolag till ryska statskontrollerade Rosatom – på plats i Ryssland.