Forskarstrid om framtidens energisystem

posted in: | 0

Förnybara energikällor växer så det knakar. Det här gör också att ett forskningsfält som tidigare inte tagits på stort allvar nu får allt mer uppmärksamhet: studier av energisystem som till 100% drivs av förnybar energi. En växande rad forskargrupper visar idag i modellförsök att det billigaste och snabbaste sättet att fasa ut det fossila energisystemet är att satsa på en mix av sol, vind och vattenkraft. En av förgrundsgestalterna och pionjärerna inom det här området är Professor Mark Z Jacobson vid Stanford-universitetet. Men att han uttryckligen säger att kärnkraft inte behövs och bara gör energisystemet dyrare, har lett till häftig kritik av hans forskning. En av kritikerna är den svenske kärnkraftsingenjören och konsulten Staffan Qvist. När han tillsammans med kolleger i en vetenskaplig tidskrift ifrågasatte Mark Jacobsons metoder och slutsatser, så svarade denne med att stämma sina kritiker för förtal. Reportage i Vetenskapsradion På Djupet om en mycket infekterad akademisk strid.