Våldet stora valfrågan i Guatemala

posted in: Guatemala | 0

Söndagen den 4 november hölls presidentval i Guatemala. Jag var på plats med Mikael Funke och rapporterade i Sveriges Radio P1 Morgon om uppladdningen inför den andra och avgörande valomgången.

► Hör reportaget om stämningarna i Guatemala inför valet hösten 2007

Valet har kommit att handla mycket om det utbredda och massiva våldet i landet och under valrörelsen har hittills ett 50-tal politiker, aktivister och anhöriga dödats. Inne på en av alla vapenbutiker i Guatemala City hänger det vapen över hela väggen. Det är pistoler, gevär, ammunition och tillbehör. Bakom en glasdisk innehållande ännu flera pistoler står en kort man i svart mustasch. Man behöver inget tillstånd för att köpa vapen, vem som helst kan när som helst köpa en revolver här. Enligt FN finns det en och en halv miljoner illelgala vapen i omlopp i Guatemala. Utöver det räknas det finnas minst 250 000 skjutvapen till – som sålts just i sånna här butiker.

På gatorna härjar de fruktade ungdomsgängen som kallas för Maras som ibland ger sig ut med träpåkar och pistoler och klubbar ner och rånar alla i sin väg. Och det är just alla vapen och det medförande våldet som har blivit den stora valfrågan. Varje dag mördas det i snitt 17 personer i Guatemala. Många av dom blir ihjälskjutna. Mordstatistiken här är en av de högsta i hela världen. Hela Guatemala City är som intapetserad av valaffischer. Efter förra valomgångens jämna kamp återstår nu bara två kandidater, med jämnbördigt stöd från väljarna.

Dels är det affärsmannen och socialdemokraten Alvaro Colom – en tunn och till synes energilös farbror – som med en fredsduva som symbol, vill komma åt den utbredda fattigdomen och på ett humant sätt bekämpa våldet.

Sen har vi högerpolitikern från Partido Patriota – Otto Perez Molina – en ex-general från terrortiden som med sitt budskap “Mano Dura” vill ta till hårdhandskarna mot våldet. På valaffischerna står han med en hårt knuten näve och meddelar att en röst på honom är en röst MOT våldet….

Alla reportage från reportageresan till Mexico, USA och Guatemala