De nya sexslavarna

posted in: Nigeria | 0

Reportage om trafficking från Nigeria. Sändes i Sveriges Radio P1 Kaliber den 22 april 2007

► Följ med till Benin City i Nigeria på vår jakt efter människohandlarna

Blessing - en ung kvinna som lurades till Europa.
Blessing - en ung kvinna som lurades till Europa.

På paradgatan Karl Johan i Norges huvudstad Oslo är varannan prostituerad numera från ett enda land – Nigeria. Det handlar om en ny ström av traffickingoffer som har Sverige som transitland – med kvinnor som luras och tvingas in i prostitution. Långt borta från maffian i Ryssland och Östeuropa växer ett helt annat kriminellt nätverk fram. Styrt från Nigeria med kvinnliga hallickar som med hjälp av hot och vodooo håller tjejerna i schack.

– Hello, how are you, where are you from? ropar en kvinna till oss.

– Sweden, svarar vi.

– Oh, Sweden, Sweden is very nice. Yes, good massage, good sucking, good fucking.

Varje kväll är det mellan 70 och 100 prostituerade som ger sig ut i området kring Karl Johan. Den här kvällen är det kallt, klockan är runt tio och tjejerna står på bakgatorna och huttrar, men när man går förbi vaknar de till och tar varje tillfälle i akt att berätta vad de har att erbjuda.

Men vilka är de då? Människohandlarna. Kvinnorna vi pratar med i Oslo vill inte berätta någonting om nätverken bakom. Så vi söker svaret i Nigeria – 600 mil från Oslo….

Reportaget gjort i samarbete med Mikael Funke.

Ämnet har fått stor uppmärksamhet i norska medier. En vecka efter att vårt reportage sänts i SR:s Kaliber så sändes det även i norska NRK:s Radiodokumentaren.

Läs mer här om uppföljningen ett år senare i Kaliber den 1 juni 2008

Samlingssida med alla reportage från Nigeria