Om den danska minoriteten i Tyskland

posted in: Tyskland | 0

Europaväg 45 / Kulturradion. Inslag i del 3 i kulturradions serie under hösten om städer och samhället längs Europaväg 45 som går tvärs genom hela kontinenten. Jag besöker Schleswig, området mellan Danmark och Tyskland. Det är ett historiskt landskap där kultur och språk har bevarats och blandats. Området har ömsom till hört Danmark, ömsom Tyskland och här talas tyska, danska och frisiska. Samtal med arkeologen och museiinspektören Nils Hardt i den lilla byn Dannevirke – eller Dannewerk på tyska.

Besök på utställningen om den danska minoriteten i Tyskland


Hamburg vill återkommunalisera kraftnät

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter. Statliga Vattenfall kan förlora de lönsamma el- och fjärrvärmenäten i Tysklands näst största stad Hamburg. Det efter att det i en folkomröstning i Hamburg igår blev ett mycket knappt ja till att staden från nästa år ska försöka köpa tillbaka näten från Vattenfall. Folkomröstningen gäller alla kraftnät: gas, el och fjärrvärme. Gasnätet ägs och drivs av Eon.

–> Reportage i Klotet i P1
–> Nyhet i vetenskapsradions sändningar

Omröstningen i Hamburg är en del av en våg av återkommunaliseringar av el- och gasnät som drar genom Tyskland, bra för både den tyska energiomställningen och kommuners ekonomi, enligt forskare, men dåligt för stora kraftbolag som Vattenfall.

Först efter en lång rösträkningsrysare stod det klart att kampanjen för att staden Hamburg ska försöka köpa tillbaka kraftnäten från Vattenfall vunnit. ”Vårt Hamburg, vårt nät”, jublades det på ja-kampanjens valvaka.

Även i Berlin, där Vattenfall också äger och driver kraftnäten, kommer en liknande folkomröstning att hållas i november, opinionsundersökningar pekar på att det även där blir ja till återköp.

Återköp är en bra affär för Hamburg, det hävdar forskarna Kurt Berlo och Oliver Wagner, båda från Wuppertalinstitutet för klimat, miljö och energi och som i 20 år forskat på återkommunalisering av el- och gasnät.

– I den meningen är energi en bra affär och man kan tjäna bra pengar på det i Hamburg, säger forskarna.


Samtal i Studio 1 om allt billigare solceller

posted in: Tyskland | 0

Medverkan i Studio 1. Att producera el genom solceller har i vissa länder blivit så billigt att det kan gå runt utan subventioner. Det gäller soliga länder som till exempel Italien, Indien, Mexiko, Kina och Spanien, men kan även bli verklighet i det lite mindre soliga Tyskland redan nästa år enligt beräkningar från flera investmentbanker. Samtal i Studio 1 med anledning av Klotet-reportage.

Lyssna: Att producera el genom solceller har i vissa länder blivit billigt

3d-skrivare spås revolutionera tillverkningen

posted in: Sverige, Tyskland | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

Vetenskapsradions nyheter: Möjligheten att tillverka fysiska föremål med hjälp av så kallade 3d-skrivare har utvecklats fort de senaste åren – alltså maskiner som till skillnad från vanliga skrivare skriver ut 3-dimensionella objekt – i olika material och färger. Tekniken spås nu föra med sig en revolution både inom tillverkningsindustrin och i hemmet.

Lyssna: ”Det här är framtidens teknik”

Utsläppshandelns framtid

posted in: Tyskland | 0

[smoothgallery iframe=1 width=470 height=280 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff]

EU:s omstridda klimathandelsystem görs om från årsskiftet. Det handlar om hur stålverk, cementindustrier, pappersbruk, elbolag och andra utsläppare kan köpa och sälja rätten att smutsa ner vår gemensamma atmosfär. Handeln är EU:s kanske viktigaste verktyg för att nå de klimatmål man satt upp att 2020 ha minskat utsläppen med 20 procent jämfört med 1990. Men handeln har inte fungerat som det är tänkt. Det har blivit för billigt att smutsa ner. Ett ton koldioxid, 1000 kilo, kostar idag bara 70 kronor. För Klotet i P1:s räkning besökte jag ståltillverkare, koldioxidbörsen i Leipzig och EUs centralklimatbank i Bryssel.

En resa bland Europas koldioxidklippare och klimatbankirer


100 meter högt vindkraftstorn i trä

posted in: Tyskland | 0

Vindkraftverkstorn byggda i trä kan göra vindkraften både billigare och effektivare. Istället för ståltorn som är svåra att transportera så kan träplattor som monteras på plats användas. Den tekniken testas nu i Hannover i Tyskland där ett 100 meter högt vindkraftsverktorn i trä är på väg att färdigställas. Reportage i Klotet i P1.


Civila drönare allt vanligare

posted in: Tyskland | 0

 

Militären har utvecklat tekniken – nu kommer de civila modellerna

Snart kan du beställa pizza och få den levererad av en obemannad flygande robot. Det är ett möjligt framtidsscenario nu när civila drönare står inför ett genombrott. Det menar branschexperter och tillverkare på en av världens största flygmässor, ILA, i Berlin. Reportage i Vetenskapsradions veckomagasin.


Full fart på energiomställningen i Tyskland

posted in: Tyskland | 0

Den tyska energiomställningen pågår för fullt. Die energiewende innebär att 80% av landets energiförsörjning ska vara förnybar år 2050, nu står den förnybara delen för ungefär en femtedel. Enligt motsvarigheten till det tyska naturvårsverket har stängningen av de första åtta reaktorerna inte lett till någon ökning av landets koldioxidutsläpp. Kärnkraften har ersatts främst av sol och vind, visar statistik sammanställd av bland andra den tyska kolindustrin och finansminisiteriet. Die Energiwende verkar alltså ha fungerat hittills, men fortfarande återstår en stor utmaning då den största delen av Tysklands elproduktion genereras av kolkraft. Reportage i P1:s milöprogram Klotet.