Självstyrande bilar hett forskningsområde

posted in: | 0

P1100955Vetenskapsradions nyheter. Självstyrande så kallade autonoma bilar som kan ta sig fram helt själva i trafiken utan en människa bakom ratten är ett mycket hett forskningsområde och modeller som ska kunna ta över 90% av bilkörningen kan vara vara på marknaden inom bara tre till fyra år.

När tekniken utvecklas och tillåter bilen att ta över 100% av körningen kan det leda till att det skulle räcka med en tiondel så många bilar i samhället som idag, eftersom det blir enklare och billigare att dela bil med andra, det här pekar en rad nya studier på.

En självstyrande bil är en bil som tack vare kameror, gps och sensorer kan åka runt helt själv i trafiken, utan att en människa styr. Tekniken finns och tester har visat att den kan vara en både bättre och säkrare förare än en människa. Google som forskat mest på det här vill ha en färdig modell om bara 4 år. Biltillverkaren Tesla Motors i Kalifornien har sagt att de ska ha självstyrande bilar på marknaden ännu tidigare – 2016.

Underbart att slippa koncentrera sig på körningen, känner nog många. Men självstyrande bilar kan dessutom föra med sig att man slipper äga en egen bil eftersom bilen på kommando kommer hem till dig och plockar upp dig när du behöver den, säger marknadsanalytikern Alexander Hars i Tyskland, som driver sajten driverless car market watch.

Längre reportage om det här i Klotet.