Nobels oljeimperium i Baku

posted in: | 0

På en kulle i utkanten av Baku och med utsikt över Kaspiska havet ligger villa Petrolea – oljevillan. Det var härifrån bröderna Robert och Ludvig Nobel styrde det oljebolag som i slutet på 1800-talet kom att bli ett av världens största. Pengarna bakom nobelpriset kommer nämligen inte bara från Alfred Nobels dynamit…

► Lyssna här på reportaget om villa Petrolea som sändes i Sveriges Radio P1 Vetenskapsradion Historia den 4 oktober 2007

► Eller lyssna här på hela Vetenskapsradion historia den 4 oktober

Villa Petrolea i Baku, Azerbaidsjan
Villa Petrolea i Baku, Azerbaidsjan

I Baku idag minns folk fortfarande oljepionjärerna från Sverige – och kvar finns också Villa Petrolea – huset som utgjorde centrum för den nordiska kolonin i staden. Nu har villan renoverats och ska senare i år bli museum. Det ekar tomt i de stora, öde salarna i Villa Petrolea. Ali Baba, ja han heter faktiskt så, en flykting från Kriget i Nagorno Karabach, är säkerhetsman här, och visar runt i det som för drygt hundra år sen var bröderna Ludvig och Robert Nobels hem i Baku vid Kaspiska havet. Huset har precis blivit grundligt renoverat och det luktar angenämt fräscht av målarfärg och trädamm….

DN:s Radiokrönika skriver om mitt reportage från Baku.

Andra reportage från Kaukasus

[nggallery id=5]