Trögt med bistånd i Afghanistan

posted in: | 0

Reportage i Vetandets Värld i P1 om varför det är så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan. Sändes onsdagen den 2 september.

► Hör reportaget om skilda världar i Kabul

Höga murar mellan västerlänningar och Afghaner försvårar arbetet i Afghanistan.
Höga murar mellan västerlänningar och Afghaner försvårar arbetet i Afghanistan.

Varför är det så svårt att lyckas med bistånd i Afghanistan? Trots att enorma summor pengar pumpas in i landet så går det trögt med återuppbyggnadsarbetet. Säkerhetsläget gör det dyrt och krångligt och de utländska experterna gömmer sig bakom allt högre murar, men det går att arbeta på andra sätt också.

Det här Vetandets värld handlar om det man kallar återuppbyggnaden av Afghanistan – och varför det går så trögt – de senaste åtta åren har minst 250 mijarder kronor pumpats in i bistånd – men resultaten är få. Afghanerna tycker att det går för långsamt.

De som är här för att leda återuppbyggnaden är en grupp människor som lite slarvigt kallas för The Internationals – de internationella – det är de tiotusentals experter, biståndsarbetare, ambassadpersonal och rådgivare som kommit hit de senaste åren – välutbildade och välbetalda i ett av världens fattigaste länder. Nästan alla de internationella lever ett liv helt vid sidan av det normala samhället. När man går runt på gatan som en vanlig afghan, så ser man inte till utlänningarna, trots att det finns massor av dom här. Det enda man ser är höga murar och taggtråd, och avspärrade vägar – någonting som blivit mycket impopulärt bland kabuls befolkning.

Alla andra reportage från Afghanistan