GMO-forskare flyr Tyskland

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter / Vetenskapsradion Klotet: Det går allt sämre för forskning på genförändrade växter i Tyskland. I år har mer än vart tredje försöksfält trampats sönder av aktivister och nytt är att attackerna har blivit våldsammare. Samtidigt har flera tyska delstater deklarerat att de inte vill ha några GMO-grödor på sina fält. Nu talar forskare om att lämna landet och varnar sina studenter från att specialisera sig på växtgenetik.

Lyssna: Reportage gmo-motstånd Tyskland

Doktor Uwe Schrader vid ett vetefält med GMO som attackerades av aktivister i juli.
Doktor Uwe Schrader vid ett vetefält med GMO som attackerades av aktivister i juli.
I juli attackerades forskaren Uwe Schraders försöksanläggning för genförändrade växter, ofta förkortat GMO, av aktivister beväpnade med batonger och pepparspray. Vakterna spärrades in och hotades, något som aldrig hänt tidigare.

De eventuella fördelarna med GMO – större skördar och tåligare plantor – är inte argument som biter på Tyskarna. Motståndet mot GMO har alltid varit starkt, men har hårdnat, bland annat på grund av flera missöden med GMO-produkter.

Sen 2008 har försöksfälten minskat från 36 till i år bara 7 hektar, och bland tyska GMO-forskare härskar uppgivenhet. Företaget BASF , som står bakom GMO-potatisen Amflora, har sagt att man nu slutar utveckla nya GMO-produkter för den europeiska marknaden, och enligt nyhetsbyrån Bloomberg har BASF planer på att flytta hela sin genteknikforskning utomlands.

Andra företag tvekar med hur man ska gå vidare, eller har lagt forskningen i malpåse. En lång rad universitet har slutat med frilandsförsök, eftersom de så ofta förstörs och inte får stöd av politikerna.

Enligt miljöorganisationen Jordens Vänner i Tyskland så säger 87 procent av tyskarna nej till gengrödor, och minst 6 av 16 förbundsländer har beslutat att vara GMO-fria, – det visar att den starka proteströrelsen nu även nått den politiska mittfåran, menar miljöorganisationen.

Enda sättet att genomföra sin forskning är att ge sig av utomlands, gärna till Amerika där GMO är mindre kontroversiellt, det säger flera forskare som vetenskapsradion talat med.

Stefan Rauschen som forskar på genmodifierad majs på universitetet i Aachen, ger just det rådet till sina studenter:
– De av mina studenter som absolut vill hålla på med bioteknik och växter ger jag rådet att söka sig utomlands.