Hitlers förfalskade dagböcker

posted in: Tyskland | 0

stern-cover1Medierna i P1: Det har kallats för århundradets pressanka – när en av Tysklands mest inflytelserika tidningar publicerade utdrag ur Adolf Hitlers dagböcker, som tidningen kommit över.

Lyssna: Hitlerdagböcker

1983 kallade det tyska inflytelserika veckomagazinet Stern till stor presskonferens i förlagshuset i Hamburg. Tidningen presenterade århundradets scoop. Man hade kommit över Adolf Hitlers okända dagböcker. Det här betyder att tredje rikets historia nu måste skrivas om, deklarerade stolta chefer. I centrum för uppmärksamheten står stjärnjournalisten Gerd Heidemann. Han har jobbat för Stern i mer än 25 år, och rapporterat från krig och oroshärdar på fem kontinenter. Nu håller han inför rullande kameror och smattrande blixtar från världspressen upp ett par av de anteckningsböcker som pryds med Adolf Hitlers initialer. Men – varför står det inte AH, utan FH. Redan på omslaget börjar frågetecknen hopa sig. Det ska visa sig att dagböckerna är förfalskade – och till på köpet dåligt förfalskade, skrivna i vanliga enkla anteckningböcker. Det här är berättelsen om hur tysklands då kanske inflytelserikaste tidning publicerade århundradets tidningsanka – och betalade 30 miljoner kronor utan att ställa några som helst frågor.