Polisarkivet i Guatemala

posted in: Mexico | 0

Nyupptäckt polisarkiv i Guatemala avslöjar polisens roll under inbördeskriget. Reportage sänt i Vetenskapsradion Historia den 1 november 2007.

► Följ med till det nyupptäckta arkivet!

Oscar Hernandez söker svar på vad som hände hans far under inbördeskriget genom att gå igenom handlingar i det nyupptäckta polisarkivet.
Oscar Hernandez söker svar på vad som hände hans far under inbördeskriget genom att gå igenom handlingar i det nyupptäckta polisarkivet.

På söndag är det presidentval i Guatemala, och det har hunnit gå drygt tio år sedan inbördeskriget där tog slut, ett mycket blodigt krig som kom att kosta mer än 200 000 människor livet och där mer än 45 000 personer fördes bort och mördades. Men nu finns det hopp om att en del av krigsbrotten ska kunna redas ut och leda till åtal. För två år sedan hittade man nämligen av en slump polisens bortglömda arkiv från kriget. Vetenskapsradion historia har besökt arkivet där arbetet idag pågår för fullt med att leta efter spåren av förövarna.

25 år gamla Oscar Ornandez får först inte fram orden när han ska berätta om hur hans pappa försvann och mördades under inbördeskriget i Guatemala. Men så berättar han, att det var en vinterdag 1984, då hans far som var mekaniker hos brandkåren, blev attackerad av tungt beväpnade män på öppen gata.

Pappa var på väg hem från sitt jobb på brandkåren då han stoppades av fyra bilar. Han försökte fly på sin motorcykel men männen som klev ur bilarna sköt honom i benet. De kastade upp honom på flaket på en av bilarna, och började misshandla honom.

Kort därefter slutar spåren efter hans pappa, som sedan dess är försvunnen. Oscar som bara var två år gammal när det här hände har ändå svårt att lämna det bakom sig. Han tar upp ett gammalt svartvitt foto ur plånboken. Iförd brandmannshjälm ler hans pappa mot oss.

Och Oscars pappa var bara en av många tusen som fördes bort och mördades under inbördeskriget. Ansvariga för mängder av bortföranden, tortyr och mord är polisen som inte skydde några medel i sin jakt på kommunister och oliktänkare.

Oscar Ornandez är egentligen bilmekaniker, men i och med sitt nya jobb här på arkivet så tror han att han har goda chanser att få reda på vem som mördade hans pappa. Han efter svaret i det enorma polisarkiv som upptäcktes av en slump för två år sedan…..

Reportaget gjort i samarbete med Mikael Funke.

► Lyssna på hela vetenskapsradion Historias sändning den 1 november

Alla reportage från reportageresan till Mexico, USA och Guatemala