Buddhastatyerna i Bamiyandalen

posted in: | 0

I Bamiyandalen i Afghanistan ligger idag resterna efter världens två största buddhastatyer nedanför nischerna där de en gång stod, mer än åtta år efter det att talibanerna sprängde dem i luften våren 2001.

► Lysssa på reportaget

Blick ut ur nischen där världens en gång största buddhastaty stod
Blick ut ur nischen där världens en gång största buddhastaty stod

Vad ska hända med resterna? Kommer statyerna att byggas upp eller inte?

I ett reportage för Vetenskapsradion Historia i P1 besökte jag Bamiyandalen för att ta reda på om det är möjligt att bygga upp statyerna igen eller inte. Tekniken finns – men åsikterna går isär om det är rätt eller inte. Afghanistans kulturministerium, UNESCO, utländska experter – och inte minst Bamiyan-dalens invånare själva – alla har de vitt skilda ideer om vad som bör ske med de cirka 25 000 fragment som de en gång så ståtliga buddhorna idag består av.

Reportaget sändes första gången den 3 december 2009 och i repris den 25 juli 2010.

Fler reportage från Afghanistan här!