Homeopati populärt i Tyskland

posted in: Tyskland | 0

Vetenskapsradions nyheter: I fredags beslutade högsta förvaltningsdomstolen att en läkare har rätt att skriva ut homeopatisk medicin till sina patienter. Beslutet som nu blir vägledande innebär att Sverige närmar sig många andra länder i Europa där homeopatin är på stark frammarsch. I bland annat Tyskland, där homeopatin grundades för drygt 200 år sedan, är det idag möjligt att låta försäkringskassan bekosta en del av behandlingen – trots att det saknas vetenskapliga bevis för att den fungerar.

Lyssna: Försäkringskassan bekostar


– Homeopatin i Tyskland utvecklas mycket bra. Vi har här i landet cirka 6500 läkare med den officiella tilläggsbeteckningen homeopati, säger Christoph Trapp som är en av flera presstalesmän på Tysklands centralförbund för homeopatiska läkare, Deutscher Zentralverein homöopatischer Ärzte.
Christoph Trapp sitter på förbundets fräscha kontor i centrala Berlin och han pekar på färsk statistik som visar att tre av fyra läkare i landet någon gång rekommenderat homeopatiska läkemedel. Hälften av alla tyskar någon gång provat homeopati.
– Beslutet av förvaltningsdomstolen i Sverige att en läkare har rätt att skriva ut homeopatisk medicin till sina patienter innebär troligtvis ett stort genombrott för homeopatin också där, säger Christoph Trapp, och en möjlighet för den att breda ut sig.

I Tyskland är det idag möjligt att låta vissa försäkringskassor bekosta homeopatisk behandling. 2009 betalade tyska försäkringskassor sammanlagt 23 miljoner euro för homeopatiska läkemedel. Det motsvarar dock mindre än en tusendel av den totalt kostnaden för alla läkemedel. En viktig grundsats i homeopati är så kallad potensiering – det innebär att ett preparat anses bli starkare efter ha spätts ut med många tusen delar vatten. Att medicinen fungerar har inte gått att bevisa med vetenskapliga metoder.
Men Amardeo Sarma, uttalad kritiker av homeopati och ordförande i Gesellschaft zur wissenschaftlichen Untersuchung von Parawissenschaften (GWUP), som är Tysklands motsvarighet till föreningen Vetenskap och Folkbildning, säger att det homeopatin inte lyckats bevisa med vetenskap, har den istället uppnått med marknadsföring.