Filmklipp om unga musiker som drömmer om att bli en del av Kinshasas symfoniorkester. Producerat för svenska FN-förbundets sajt Världskoll.
Instrumentbrist problem för orkester
Mitt i Musiken i P2: Kongo Kinshasa är ett land utan fungerande statsapparat, härjat av konflikter och enligt FN:s senaste lista över världens utveckling hamnar det sist av 187 undersökta länder. Mitt i kaoset i huvudstaden Kinshasa repeterar amatörmusikerna i Kinshasas symfoniorkester tre kvällar per vecka. Ett av deras stora problem är att komma över bra instrument. I ett inslag i P2:s nyhetsmagasin Mitt i musiken berättar jag tillsammans med Peter Bjurbo hur musikerna ibland tvingas nöja sig med cykelbromsvajrar som strängar till instrumenten.
Kampen om Kongos mineraler
Klotet i P1: Utan de viktiga grundämnena tenn, tantal och wolfram stannar våra mobiltelefoner och datorer. Många av mineralerna finns i stora mängder mitt i Afrikas hjärta – i Demokratiska republiken Kongo där mer än fem miljoner människor har dött i det som kallats för Afrikas världskrig och där massvåldtäkter blivit ett fruktat vapen. Och det är delvis på grund av konfliktmineral som kriget i Kongo har kunnat fortsätta. Tack vare dessa får olika väpnade grupperna en stadig inkomstkälla att köpa nya vapen för. Men nu pågår flera försök att genom certifiering och ursprungsmärkning stoppa handeln. Reportage i Klotet tillsammans med Peter Bjurbo.
Symfoniorkestern i kaosets Kinshasa
[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]
P2 Dokumentär: Det här är berättelsen om symfoniorkestern i ett av världens allra fattigaste länder – Demokratiska Republiken Kongo. I kamp med gatans oväsen, lamslagna transportsystem, ständiga strömavbrott och, såklart, Kongos egen musikskatt, satsar Armand på att bygga upp Kinshasas symfoniorkester. Dokumentären är gjord tillsammans med Peter Bjurbo.
Den tama gorillan
[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]
Vetandets Värld i P1: Av världens alla människoapor är det bergsgorillorna i östra Afrika som är allra mest hotade, akut hotade enligt Artdatabanken. Bara 780 gorillor finns kvar i de otillgängliga bergsområden där länderna Rwanda, Uganda och Demokratiska Republiken Kongo möts. Kanske kan ekoturism vara räddningen, men det är ett tveeggat svärd. Reportage i Vetandets värld i P1.
Afrikansk forskning växer
Vetenskapsradions nyheter: Trots stora brister i resurser växer forskningssatsningarna i Afrika. De senaste sju åren har antalet publicerade artiklar på kontinenten fördubblats. Varje år blir det mer och mer, säger Professor Wilson Parawira som arbetar med att stötta publiceringen av vetenskapliga resultat på KIST-universitetet i Rwandas huvudstad Kigali.
Forskning i världens fattigaste land
Vetandets Värld i P1: Hur är det att forska i världens fattigaste land? Vetandets värld reser till Demokratiska republiken Kongo och huvudstaden Kinshasa. 1960, året då Kongo blev självständigt från kolonialmakten Belgien var landet det mest industrialiserade efter Sydafrika med en avancerad gruvnäring, flera påkostade universitetscampus och till och med en kärnforskningsanläggning. Men sedan dess har det gått utför och utför och utför. Reportage i Vetandets värld.
Kongos fattiga klädsnobbar
Kulturradion Kosmo i P1: I Kinshasa, huvudstaden i världens fattigaste land, Demokratiska republiken Kongo är det smutsigt och våldsamt. Men det finns de som kämpar mot smutsen och förnedringen i fattigdomen och som gör det genom att klä sig snyggt. De kallas för Les Sapeurs, och för dem har klädstilen blivit till en religion och de gör allt för att sticka ut från mängden. Men hur är det att vara klädsnobb och bo i ett slumområde? Tillsammans med Peter Bjurbo gav gav jag mig ut i Kinshasas myllrande nattliv på jakt efter de som kallas Afrikas dandys.
Miliser i östra Kongo på tillbakagång
P1 Morgon samt inslag i Ekot: I det konfliktdrabbade östra Kongo har miljontals människor dött till följd av strider mellan regeringstrupper och olika milisgrupper. Men nu tyder allt på att den största milisen i området, FDLR, blivit kraftigt försvagad vilket kan ge nytt hopp för den hårt drabbade civilbefolkningen. Reportage i samarbete med Peter Bjurbo, även i SR Ekot.