USA:s barriär skadar djurlivet

posted in: Mexico, USA | 0

USA håller just nu på att bygga en mur eller barriär på gränsen mot Mexiko. Enligt flera ekologer och andra forskare så skapar barriären ett stort ekologiskt problem och flera djurarter riskerar att utrotas. Sänt i Vetandets Värld i P1 i Sveriges Radio den 18 oktober 2007.

► Hör här reportaget om hur naturen blir lidande när barriären byggs

► Lyssna här på inslaget i Vetenskapsradions nyheter

Doktor Phil Rosen vid Universitetet i Arizonas School of natural rescources
Doktor Phil Rosen vid Universitetet i Arizonas School of natural rescources

Tillsammans med Mikael Funke reste jag flera gånger över gränsen och besökte både Tijuana och San Diego för att träffa forskare, bland andra Exequiel Ezcurra, museichef och föreståndare för Kaliforniens forskningscenter för biologisk mångfald.

Vi var även med när både särskilda polisenheter och medborgargarden for runt och spanade efter illegala invandrare från Mexiko.

Stålmuren byggs i omgångar längs den 314 mil långa gränsen. Den börjar redan på stranden i gränsstaden Tijuana vid Stilla Havet. Sen har den byggts i etapper – genom flera stora naturreservat och ökneområden.

På många ställen är den byggd med fem meter höga betongfyllda järnstänger fastgjutna i marken. På andra ställen har man dubbla och ibland trippla murar och stängsel – med taggtråd och varnande infraröda strålar flankerade av mobila upphissbara vakttorn.

Muren är långt ifrån färdigbyggd. Den har byggts i etapper just i de områden där många försöker ta sig över gränsen. Men det finns en vilja och en vision bland politikerna att muren snart ska färdigställas. Men varje etapp måste beslutas enskilt och än har inte alla beslut tagits.

Mer om reportaget på Vetandets Världs hemsida

Alla reportage från reportageresan till Mexico, USA och Guatemala!

Nyhetsinslaget på det här sidan tillhör Sveriges Radio och återges här endast som referens och arbetsprov.