Crowdfunding finansierar ny forskning

posted in: USA | 0


Vetandets värld: De senaste åren har crowdfunding vuxit till ett jättefenomen. Det hela går ut på att presentera sitt projekt på en portal på nätet och sen kan privatpersoner donera pengar till projektet om de tycker att det är viktigt, intressant eller bara roligt. Allt från musikvideos till design av självlysande träd har sponsrats. Nu har även forskarvärlden fått upp ögonen för crowdfunding. I USA har flera forskningsprojekt kunnat dra in miljontals kronor i stöd från privatpersoner. Reportage i Vetandets värld i P1.


Årets rymdhändelse – Curiositys landning på Mars

posted in: USA | 0

Reportage i Vetandets värld i P1 om årets stora rymdhändelse – marsbilen Curiositys landning på Mars. 900 kilo tung och stor som en Fiat Panda (typ) är Curiosity långt mer avancerad än alla tidigare fordon som kravlat runt på den röda planeten. Den stora frågan som det rullande laboratoriet ska svara på: om det har funnits förutsättningar för liv eller fortfarande finns förutsättningar för liv på Mars.


Peak Car – har bilismen nått sin topp?

posted in: USA | 0

[smoothgallery iframe=1 width=490 height=350 showarrows=false embedLinks=false timed=true delay=5000 imgsize=520×292 bordercolor=fff showInfopane=false]

2004 var ett viktigt år i bilismens historia. Det var nämligen då, efter mer än 100 år av stadig tillväxt, som bilanvändandet började gå ner. Antalet kilometer som var och en av oss reser med bil – började minska i utvecklade länder i hela världen – från japan, till australien till england, USA och även i Sverige. Sen dess har trenden hållit i sig, visar forskning. Men varför åker vi allt mindre bil? Och vad får ett minskat bilåkande för konsekvenser för hur vi bygger och planerar våra städer?

Lyssna: Peak car Detroit

Reportage från Detroit i Klotet i P1.


Det sjuder i Detroit

posted in: USA | 0

Nedlagd bilfabrik i Detroit
Nedlagd bilfabrik i Detroit

Reportage i Kulturradions Kosmo i P1: Detroit är kanske den stad i USA som drabbats hårdast av den ekonomiska krisen. Här bodde en gång två miljoner människor. Nu finns bara 700 000 kvar.

Det betyder att idag mängder med hus står tomma: skolor, bibliotek, fabriker och sjukhus ligger öde och i spillror och fattigdomen är stor. Men för många amerikaner har det här blivit en perfekt grogrund att skapa något nytt och idag har konstnärer och musiker gjort att staden genomgår en kulturell boom. I samarbete med Mikael Funke.

Lyssna: Kosmo 20120114 Tema Detroit


Digitalt världsbibliotek planeras

posted in: USA | 0

Vetenskapsradions nyheter: Ett digitalt bibliotek som ska innehålla alla världens böcker – och vara fritt tillgängligt för vem som helst på internet. Så ser planerna ut som en grupp vid Harvard-universitetet i USA arbetar med. Det är ett projekt som sker i konkurrens med google books – och planen är att hela mänskligheten ska få fri tillgång till hela världens samlade kulturarv.

Lyssna: Världens alla böcker på nätet


Det tama lejonet – om fusk i naturfilm

posted in: Sverige, USA | 0

Medierna i P1: Naturfilmaren Chris Palmer har fått nog av fusket i sin bransch: av tama djur som får spela vilda och om oetiskt beteende, av ljud som är gjort i studio, av att många inte tycks bry sig om djuren dom filmar.

– Om du ser närbilder på stora karismatiska rovdjur så är chansen stor att det är ett tamt djur som kommer från en djuruthyrare och som tagits ut i naturen bara för inspelningen, säger han.

Onaturlig naturfilm by Medierna

Reportaget sändes i Medierna i P1 den 8:e januari och följdes upp med ett studiosamtal med naturfilmaren Erik Börjesson som varit med och filmat bioaktuella mastodont-naturfilmen Oceans.

Continued

På spaning med Minuteman

posted in: Mexico, USA | 0

► En natt tillsammans med The minute man vid USA:s gräns mot Mexico.

Rapport från bygget av USA:s mur mot Mexico i P3 Planet den 30 oktober 2008

En av minutmännen på sin post
En av minutmännen på sin post

Vid USA:s gräns mot Mexiko samlas de mest patriotiska av patrioter för att bevaka sitt land. The Minuteman är ett medborgargarde som patrullerar öknen natten igenom i jakt på illegala immigranter, knarksmugglare och terrorister – med varierande resultat. Dave Bertrand är chef för självförsvarsstyrkan the minuteman i Arizona…

Reportaget är gjort i samarbete med Mikael Funke.

Alla reportage från reportageresan i Mexico, USA och Guatemala!

[nggallery id=4]

Uppföljning i Kaliber

posted in: Mexico, USA | 0

Uppföljning i Kaliber den 1 juni 2008

Electrolux har anlitat en extern firma som ska undersöka arbetsförhållandena på koncernens mexikanska fabriker, som Kaliber granskade i april i år. Enligt Electrolux ska en rapport vara klar om några veckor.

Den fackliga internationella metallfederationen har också skickat personal till Mexiko med uppdrag att undersöka arbetsförhållandena på fabrikerna där.

I Sverige väntar bland annat fondförvaltaren Banco Fonder på de här rapporterna. Uppgifterna som publicerades i Kaliber den 6 april strider mot Bancos investeringskriterier.

► Hör Banco fonders analyschef Sascha Beslik om vad de planerar för åtgärder (extern spelare)

Mer om uppföljningen på Kalibers hemsida

Tillbaka till huvudsidan om Electrolux

Granskningen av Electrolux

posted in: Mexico, USA | 0

Den 6 april 2008 sände Kaliber i Sveriges Radio P1 mitt och Mikael Funkes reportage ”Electrolux i Mexico : Missförhållanden på mönsterfabrik”.

Hit men inte längre. Fotografering var strängt förbjudet inne i Electrolux fabrik i Juárez i Mexico.
Hit men inte längre. Fotografering var strängt förbjudet inne i Electrolux fabrik i Juárez i Mexico.

Svenska vitvarukoncernen Electrolux säger sig vilja vara ett föredöme med sina fabriker i Mexiko. Kalibers besök på plats ger en helt annan bild.

Anställda vittnar om stress, trakasserier och att fackligt intresserade gallras bort. Idag finns ingen fackklubb på fabriken. Om det här handlar vårt reportage där vi sökt upp och intervjuat en rad arbetare om förhållandena på fabriken.

► Kaliber: Missförhållanden på mönsterfabrik.

► Ekot kl 8.00

► Ekot kl 12.00

► Ekot kl 12.30

► Ekot kl 16.45

► Uppföljning i P4 Skaraborg om liknande förhållanden på Electroluxfabrik där.

► Om Electrolux fabrik i Mexico i P1 Morgon den 7 april

Alla ljudfiler här ägs av Sveriges Radio och återges endast som referens.

Kalibers hemsida med mer material om avslöjandet

Uppföljning av reportaget om Electroux i Kaliber den 1 juni 2008

Alla reportage från reportageresan i Mexico, USA och Guatemala!

USA bygger omstridd barriär mot Mexico

posted in: Mexico, USA | 0

USA bygger omstridd barriär mot Mexico – reportage i Sydsvenska Dagbladet den 7 mars 2008

Mexikansk farmare som tvingas se hur en barriär av fem meter höga stålrör växer upp längs hans tomtgräns.
Mexikansk farmare som tvingas se hur en barriär av fem meter höga stålrör växer upp längs hans tomtgräns.

Längs med stora delar av USA:s gräns mot Mexico växer en underlig barriär av stålrör upp. De sitter så tätt att en vuxen människa inte kan klämma sig emellan. Tanken är att barriären ska stoppa knarksmugglare, illegala invandrare och terrorister. Men muren är omstridd och många ifrågasätter om den kommer att fungera. Sydsvenskans reportrar har besökt murbygget i Arizona, USA.

I utkanten av den lilla gränsstaden Sasabe i Arizona pågår byggandet för fullt. Fem meter höga stålrör fyllda med betong och med bara en decimeters mellanrum gjuts fast i marken i långa rader. Det vimlar av byggnadsarbetare i gula hjälmar som dirigerar betongbilar och lyftkranar för att få de sista massiva stålrören på just den här sträckan på plats. Utöver detta så kommer också flyttbara vakttorn och annan högteknologisk spaningsutrustning att komplettera anläggningen när muren är klar. På den mexikanska sidan av de precis fastgjutna stålrören står en sammanbiten Francisco Raonda och begrundar sin nya utsikt. Han är ranchägare och har bott här i hela sitt liv. Sen murbygget blev verklighet har han allt mer fått känslan av att leva i ett fängelse.

– Jag har svårt att tro att den kommer stoppa någon som verkligen vill över, säger han och skjuter upp sin vita sombrero i pannan. Vi är ju fria människor. Varför ska det behövas stålbalkar för att skilja ett folk från ett annat?

I samarbete med Mikael Funke.

Reportaget som PDF

Se även På spaning med Minuteman

Alla reportage från reportageresan i Mexico, USA och Guatemala!

[nggallery id=4]